Konya'da tüketilen balıklarda ağır metal düzeylerinin belirlenmesi
Determination of heavy metal levels in fish consumed in Konya
  1. Tez No: 830858
  2. Yazar: HADEEL ABDULJABBAR ABBAS AL-MAFRACHI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKAY ÇORAK ÖCAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Heavy metals, Risk assessment, Fish consumption, Bioaccumlation, Konya
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZET Doktora Tezi KONYA'DA TÜKETİLEN BALIKLARDA AĞIR METAL DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ Hadeel Abduljabbar Abbas ALMAFRACHI Çankırı Karatekin Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Dr. Öğr. Üyesi İlkay ÇORAK ÖCAL Eş Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Numan Emre GÜMÜŞ Ağır metallerin biyolojik olarak parçalanamaması ve çevrede birikme özelliğine sahip olmaları, onları su ortamı ve dolayısıyla besin kaynağı olarak balıklarla beslenen insanlar için zararlı hale getirmektedir. Bu çalışmada Konya ilinde yerel pazarlarda yaygın olarak satılan ve halk tarafından oldukça fazla tüketilen; sazan (Cyprinus carpio), gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss), barbun (Mullus barbatus), Çipura (Sparus aurata), ıskarmoz (Sphyraena sphyraena), sardalya (Sardina pilchardus) levrek (Dicentrarchus labrax), hamsi (Engraulis encrasicolus), kefal (Mugil cephalus) ve istavrit (Trachurus mediterraneus) türlerinin biyoakümülasyon düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Balık türlerinin kas dokusundan alınan örnekler ICP-OES cihazıyla analiz edilmiştir. Çalışılan 11 ağır metal (alüminyum (Al), arsenik (as), baryum (Ba), kadmiyum (Cd), krom (Cr), lityum (Li), demir (Fe), manganez (Mn), Nikel (Ni), selenyum (Se) ve çinko (Zn)) arasında Se ve Ni konsantrasyonları balık türleri arasında istatiksel olarak önemli farklılık göstermemiştir. Sazan, ıskarmoz ve istavritler de ortalama Cd konsantrasyonları MHPRC (2013), TGK (2011) ve EC (2006) sınır değerlerinin üzerinde bulunmuştur. Ayrıca bu çalışmada balık türlerinde tespit edilen metal konsantrasyonlarını değerlendirebilmek için insan sağlığı risk metotları kullanılmıştır. Hedef Tehlike katsayısı (THQ) ve Tehlike indeksi (HI) sonuçları, balık türlerinde bireysel veya birleşik metallerin alımından kaynaklanan kanserojen olmayan sağlık etkilerinin tüketiciler için beklenmediğini ortaya koymuştur. Bu durum, kanser dışı sağlık risklerinin olmadığını göstermektedir. Barbun ve hamsi hariç diğer balık türlerine ait kanser riski (CR) değerleri kabul edilebilir aralıkta bulunmuştur. CR sonuçlarına göre, barbun ve hamsi balığının tüketilmesi sonucu inorganik arseniğe maruz kalan insanların kansere yakalanma riski bulunmaktadır. 2023, 87 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Ağır metaller, Risk değerlendirilmesi, Balık tüketimi, Bioakkümülasyon, Konya
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis DETERMINATION OF HEAVY METAL LEVELS IN FISH CONSUMED IN KONYA Hadeel Abduljabbar Abbas ALMAFRACHI Çankırı Karatekin University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Advisor: Asst. Prof. Dr. İlkay ÇORAK ÖCAL Co-Advisor: Asst. Prof. Dr. Numan Emre GÜMÜŞ The inability of heavy metals to biologically degrade and their tendency to accumulate in the environment make them harmful for humans who consume fish as a food source, as heavy metals can accumulate in fish tissues. In this study conducted in the province of Konya, commonly sold and consumed by the local population, fish species including common carp (Cyprinus carpio), rainbow trout (Oncorhynchus mykiss), red mullet (Mullus barbatus), gilthead seabream (Sparus aurata), barracuda (Sphyraena sphyraena), sardine (Sardina pilchardus), European seabass (Dicentrarchus labrax), anchovy (Engraulis encrasicolus), flathead grey mullet (Mugil cephalus), and horse mackerel (Trachurus mediterraneus) were studied to determine their levels of bioaccumulation. Fish samples were analyzed using an ICP-OES device to determine the concentrations of 11 heavy metals (aluminum (Al), arsenic (As), barium (Ba), cadmium (Cd), chromium (Cr), lithium (Li), iron (Fe), manganese (Mn), nickel (Ni), selenium (Se), and zinc (Zn)). The concentrations of Se and Ni showed no statistically significant differences among the fish species. The average Cd concentrations in common carp, barracuda, and horse mackerel exceeded the limit values set by MHPRC (2013), TGK (2011), and EC (2006) guidelines. Additionally, human health risk assessment methods were employed to evaluate the metal concentrations detected in fish species. The Target Hazard Quotient (THQ) and Hazard Index (HI) results indicated that non-carcinogenic health effects from individual or combined metal intake through fish consumption were not expected to occur in consumers. This implies that non-cancer health risks are not present. Except for red mullet and anchovy, the cancer risk (CR) values for other fish species were within an acceptable range. According to CR results, individuals exposed to inorganic arsenic through the consumption of red mullet and anchovy have a risk of developing cancer. 2023, 87 pages