Speech enhancement using adaptive wiener filtering of spectrograms
Spektromlar üzerinde uyumlu wiener filtre uygulanması ile konuşma temizlenmesi
- Tez No: 116248
- Danışmanlar: PROF. DR. METE SEVERCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Konuşma İyileştirme, İzgesel Çıkarım, Uyumlu Wiener Filtreleme, Basamaksal Kosünüs Dönüşümü, Spektrogram. iv, Speech Enhancement, Spectral Subtraction, Adaptive Wiener Filtering, Discrete Cosine Transformation, Spectrogram. Ill
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
oz SPEKTROGRAMLAR ÜZERİNDE UYUMLU WIENER FİLTRE UYGULANMASI İLE KONUŞMA TEMİZLENMESİ Toker, Murat Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mete Severcan Eylül 2001, 55 pages Bu tezde, gürültünün toplamsal ve sinyalden bağımsız kabul edildiği tek kanal konuşma temizleme sistemlerileri için yeni bir yöntem tanıtılmaktadır. Bu yeni yöntem üç temel adımdan oluşmaktadır. İlk olarak, yüksek enerji sıkıştırma özelliği olan Ayrık Kosinüs Dönüşümü kullanılarak spektrogram matrisi oluşturulur. İkinci adım, izgesel gürültü ortalamasının tüm spektrogram matris öğelerinden çıkarılmasını içerir (İzgesel Çıkarım). Genel olarak renkli olabilen gürültü istatistiği spektrogram 'ın konşma içermeyen bölümlerinden elde edilir. Son adımda ise Uyarlamalı Wiener Süzgeci'nin spektogram matrisinin son haline uygulanması ile önemli miktarda gürültü indirimi sağlanır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SPEECH ENHANCEMENT USING ADAPTIVE WIENER FILTERING OF SPECTROGRAMS Toker, Murat M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mete Severcan September 2001, 55 pages This thesis describes a new method for single channel speech enhancement system in which the noise is supposed to be additive and signal independent. The new method consists of three basic steps. First, the spectrogram matrix is constructed using Discrete Cosine Transform, which is known to have high energy compaction properties. The second step involves the subtraction of spectral noise-mean from the whole spectrogram matrix elements (Spectral Subtraction). The noise statistics, which can be colored in general, is obtained from non-speech regions of the spectrogram. In the final step, a great amount of noise reduction is achieved by applying Adaptive Wiener Filtering to the resulting spectrogram matrix.