Determination of mean sea level and vertical crustal movements by using sea level and geodetic measurements
Deniz seviyesi ve jeodezik ölçüleri kullanarak ortalama deniz seviyesi ve düşey yer kabuğu hareketlerinin belirlenmesi
  1. Tez No: 116251
  2. Yazar: HASAN YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİNNİSA USUL, DR. MEHMET ALİ GÜRDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Sea level, tide gauges, tides, harmonic analysis, periodic geodetic measurements, vertical crustal movements, meteorological factors. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
oz deniz seviyesi ve jeodezik ölçüleri kullanarak ortalama deniz seviyesi ve düşey yer kabuğu hareketlerinin belirlenmesi Yıldız, Hasan M.S., Fen Bilimleri Enstitüsü Tez Danışmanı : Doç. Dr. Nurünnisa USUL Ortak Tez Danışmam : Dr. Mehmet Ali GÜRDAL Haziran 2001, 105 Sayfa Bu çalışmada, Antalya, Erdek, Menteş ve Bodrum mareograf istasyonlarının saatlik deniz seviyesi ölçülerinin ön-analiz işlemi, SLPRC yazılımı kullanarak verilerdeki datum ve zaman kayıklığı hatalarım düzelterek yapılmıştır. Saatlik deniz seviyesi değerlerinden düşük frekans filtrelemesi ile günlük deniz seviyesi değerleri ve günlük deniz seviyesi değerlerinin basit aritmetik ortalamasını almak suretiyle aylık deniz seviyesi değerleri bulunmuştur. Harmonik analiz yöntemiyle, mevhum sıfıra göre bağıl olarak dört mareograf istasyonunda ortalama deniz seviyeleri ile zamanla değişimleri belirlenmiştir. Ortalama deniz seviyeleri Antalya, Menteş, Bodrum ve Erdek mareograf istasyonlarında sırasıyla, 1214.71±8.57 mm, 1659.51±9.59 mm, 1240.42±15.10 mm, 1701.3896±9.78 mm ve deniz seviyesi değişimleri de yine aynı sırayla 0.66±0.08 mm/ay, 0.52±0.08mm/ay, 0.38±0.13 mm/ay, 0.76+0.08 mm/ay olarak hesaplanmıştır. Mareograf istasyonlarındaki düşey yer kabuğu hareketleri, ortalama deniz seviyeleri ve periyodik jeodezik ölçülerin birlikte analiziyle belirlenmiştir.Ayrıca, atmosferik basınç ve hava sıcaklığının deniz seviyesi üzerindeki kısa dönemli (günlük) etkileri hem zaman hem de frekans alanında araştırılmış ve her bir istasyonda deniz seviyesi üzerindeki meteorolojik faktör etkilerinin değişimi incelenmiştir. Anahtar Kelimeler : Deniz seviyesi, mareograf istasyonları, gelgit, harmonik analiz, periyodik jeodezik ölçüler, düşey yer kabuğu hareketleri, meteorolojik faktörler. VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF MEAN SEA LEVEL AND VERTICAL CRUSTAL MOVEMENTS BY USING SEA LEVEL AND GEODETIC MEASUREMENTS Yıldız, Hasan M.S., Department of Natural and Applied Sciences Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Nurünnisa USUL Co-Supervisor : Dr. Mehmet Ali GÛRDAL June 2001, 105 Pages In this study, hourly sea level measurements of Antalya, Erdek, Menteş and Bodrum tide gauge stations were pre-analyzed using SLPRC software by correcting the data for datum and time shift errors. Then, daily sea level values were obtained by low pass filtering the hourly sea level values, and monthly sea level values were calculated as simple arithmetic mean of daily sea level values. The mean sea levels and their changes by time were determined relative to chart datum at each station with harmonic analysis method. The mean sea levels were calculated at Antalya as 1214.71±8.57 mm, at Menteş, as 1659.51±9.59 mm, at Bodrum as 1240.42+15.10 mm and at Erdek as 1701.39+9.78 mm with their corresponding sea level changes 0.66+0.08 mm/month 0.52±0.08 mm/month 0.38±0.13 mm/month, 0.76±0.08 mm/month respectively. The vertical crustal motions at the tide gauge bench marks (TGBMs) were determined by combined analysis of mean sea level and periodic geodetic observations. mFurthermore, the short term (daily) effects of atmospheric pressure and air temperature on sea level were analyzed both in time and frequency domains. The variability of meteorological factor effects on sea level at each of four tide gauge stations was examined.