Mechanical properties of high density polyethylene filled with poly(tetrafluoroethylene)
Poli(tetrafloroetilen) tozu dolgulu yüksek yoğunluk polietilen'in mekanik özellikleri
  1. Tez No: 116258
  2. Yazar: SERKAN TÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEOMAN TİNÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: 2°-PTFE tozu, YYPE-PTFE Kompozitleri, Mekanik, Isıl ve Morfolojik Özellikler, Silan Bağlayıcılar VI, 2°-PTFE powder, HDPE-PTFE Composites, Mechanical, Thermal and Morphological Properties, Silane Coupling Agents
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
oz POLİ(TETRAFLOROETİLEN) TOZU DOLGULU YÜKSEK YOĞUNLUK POLİETİLEN' İN MEKANİK ÖZELLİKLERİ Türk, Serkan Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Teoman Tinçer Mayıs 2001, 59 Sayfa Bu çalışma y-ışınlanması yolu ile elde edilmiş ikincil Poli(tetrafloroetilen) (2°-PTFE) tozu dolgulu Yüksek Yoğunluk Polietilen (YYPE) kompozitlerinin hazırlanmasını, bu kompozitlerin mekanik, ısıl ve morfolojik özelliklerinin karakterizasyonunu kapsar. Hacımca % 5, 10, 25, 40 silan modifıye edilmiş ve edilmemiş 2°-PTFE kullanılarak Brabender Tork Reometresi ile YYPE-PTFE karışımları hazırlanmıştır. Bir ileri aşamada ise 2°-PTFE-YYPE kompozitlerinin gamma ve UV-radyasyonu etkileri incelenmiştir.Tüm kompozitlerin, silanlı veya silansız, mekanik özelliklerinin yanısıra Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) ile morfolojisi, Diferansiyel Taramalı Kalorimetresi (DSC) ile de ısıl davranışları incelenmiştir. Gamma ve UV-radyasyonu kompozitlerin mekanik özelliklerini radyasyon işlemi sırasında oluşan çapraz bağlanmalardan dolayı arttırdığı sonucu çıkarılabilir. SEM fotoğrafları, silan modifıyeli kompozitlerin modifıyesiz kompozitlere göre daha iyi ve homojen yapı, rnatriks ile dolgu malzemesi arasında daha iyi tutunmalar olduğunu göstermekle beraber bu özellik kompozitlerin mekanik özelliklerine yansımamıştır. Yüksek 2°-PTFE dolgularında (% 25 ve 40) mekanik özelliklerde silan uygulamasında hiç bir gelişme gözlenmemiştir. Bunun yanısıra silan modifıyeli kompozitler suya karşı da dayanıklıdırlar. Bu kompozitlerin azami gerilim ve uzamalarında önemli bir değişim olmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MECHANICAL PROPERTIES OF HIGH DENSITY POLYETHYLENE FILLED WITH POLY(TETRAFLUOROETHYLENE) Türk, Serkan M.S., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Teoman Tinçer May 2001, 59 Pages This study covers the preparation of secondary Poly(tetrafluoroethylene) (2°-PTFE) powder filled high density polyethylene (HDPE) composite and investigation of its mechanical, thermal and morphological properties. 2°-PTFE was prepared by y-irradiation with expected chain scission and oxidative degradation of scrapped PTFE. FTDPE-PTFE mixtures with 5, 10, 25, and 40 % by volume 2°-PTFE were prepared with and without silane coupling agent (SCA) by using Brabender Torque Rheometer. Furthermore, 2°-PTFE filled HDPE composites were investigated under gamma and UV-radiation exposure. IllAll composites with or without silane were tested mechanically, besides morphology and thermal behavior of these composites were examined by Scanning Electron Microscopy (SEM) and Differential Scanning Calorimetry (DSC). It can be concluded that gamma and UV-radiation improved the mechanical properties of the composites due to crosslinking during irradiation process. SEM studies showed that a fine, homogeneous morphology and a good interaction existed for silane treated PTFE-HDPE composites when compared with untreated ones, but this was not reflected on the mechanical properties of the SCAs treated composites. At higher concentrations of 2°-PTFE (25 and 40 %) mechanical improvement was not observed by silane treatment. In addition, silane treated PTFE-HDPE composites were found to be more stable against water aging. There was no significant change in the ultimate stress and elongation of these composites.