Production of Cu-based shape memory alloys from pure powders by conventional hot pressing
Bakır esaslı şekil bellekli alaşımların saf tozlardan sıcak preslenerek üretilmesi
  1. Tez No: 116265
  2. Yazar: FATMA CANSU GÜRHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLGEHAN ÖGEL, PROF. DR. ŞAKİR BOR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Şekil Bellekli Cu-Zn-Al Alaşımları, Toz Metalürjisi, Sıcak Presleme, Sinterleme, Sıcak Haddeleme, Gözenek Oluşumu. VI, Cu-Zn-Al Shape Memory Alloys, Powder Metallurgy, Hot Pressing, Sintering, Hot Rolling, Pore Formation. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
oz BAKIR ESASLI ŞEKİL BELLEKLİ ALAŞIMLARIN SAF TOZLARDAN SICAK PRESLENEREK ÜRETİLMESİ Gürhan, Fatma Cansu Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Bilgehan Ögel Y. Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Şakir Bor Aralık 2001, 118 sayfa Bu çalışmada, şekil bellekli CuZnAl alaşımlarının saf Cu, Zn ve Al tozları kullanılarak toz metalürji yöntemleri ile üretilmesi amaçlanmıştır. Alaşımın kimyasal bileşimi Cu-19.5Zn-7Al oranında sabit tutulmuştur. Üretim aşaması, sıcak presleme ve haddelemenin değişik kombinasyonlarını içermektedir. Klasik toz metalürji yöntemleri olan soğuk presleme ve sinterleme yöntemlerinin CuZnAl alaşımının üretiminde başarıyla uygulanamayacağı tesbit edilmiştir. Bunun sebebi, çinkonun kolay buharlaşmasından dolayı, birbiri ile bağlantılı gözenekler aracılığı ile numuneden kolayca çıkmasıdır. Çinkonun buharlaşmasını en aza indirgemek amacıyla, Cu-19.5 Zn-7A1 toz karışımları 650°C'de sıcak preslenmiştir. Basılmış numunelerde sıcak haddelenmesırasında, yüzey çatlakları oluşmuştur. Yüzey çatlaklarının oluşma sebebi, alüminyumdan dolayı, sistemde kalan gözeneklere bağlanmıştır. Al tozundan dolayı oluşan gözenek oluşumunu araştırmak amacıyla, Cu-Al sisteminde çeşitli su verme deneyleri yapılmıştır. Gözeneklerin bakır tozlarının sıvıya dönüşmüş olan alüminyum tozuna doğru difüzyonu ve buna bağlı olarak alüminyumun tekrar katılaşması sonucunda oluştuğu ortaya çıkarılmıştır. Cu-Al sisteminin sinterlenebilirliği de bir takım sinterleme deneyleri yapılarak incelenmiştir. Gözeneklerin optik mikroskop altında incelenmesi ve yoğunluk hesaplamalarının sonuçlan doğrultusunda, Cu-Al toz karışımının maksimum yoğunluğa sinterlenemediğini gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PRODUCTION OF Cu-BASED SHAPE MEMORY ALLOYS FROM PURE POWDERS BY CONVENTIONAL HOT PRESSING Gürhan, Fatma Cansu M.S., Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Prof. Dr. Bilgehan Ögel Co-Supervisor: Prof. Dr. Şakir Bor December 2001, 118 pages In this study, it is aimed to produce Cu-based shape memory alloys using powder metallurgy methods, starting from elemental Cu, Zn and Al powders. The chemical composition is maintained at Cu-19.5Zn-7Al. The production method includes the various combinations of hot pressing and hot rolling routes. It has been found that by conventional cold compaction and sintering, Cu-Zn-Al shape memory alloy cannot be produced satisfactorily, due to zinc evaporation. In order to minimize evaporation of Zn, the Cu-19.5 Zn-7A1, powder mixtures were hot pressed at 650°C in a single end die. The compacted specimens exhibited cracks mduring the hot rolling stage, which were attributed to the residual pores caused by Al powder. In order to investigate the reason of pores caused by Al powder, several quenching experiments were carried out with Cu-Al powder mixtures. It has been found that the pores stem from the liquid phase formed within Al powders due to diffusion of Cu. The sinterability of Cu-Al has also been studied by several sintering experiments and by examining pores under optical microscope, and density calculations, and it was found that Cu-Al powder mixtures could not be sintered to full density.