Euler solutions for a medium range cargo aircraft
Orta menzilli bir kargo uçağı için euler çözümleri
  1. Tez No: 116266
  2. Yazar: CENGİZHAN BAHAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAFİZ ALEMDAROĞLU, DOÇ. DR. YUSUF ÖZYÖRÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Euler Denklemleri, Yapısal Olmayan Çözüm Ağı, Sonlu Hacim Metodu, Sayısal Akışkanlar Dinamiği. iv, Euler Equations, Unstructured Grid, Finite Volume Method, Computational Fluid Dynamics. m
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
oz ORTA MENZİLLİ BİR KARGO UÇAĞI İÇİN EULER ÇÖZÜMLERİ BAHAR, Cengizhan Yüksek Lisans, Havacılık Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nafiz Alemdaroğlu Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Yusuf Özyörük Ocak 2001, 128 sayfa Bu çalışmada orta menzilli bir kargo uçağının seyir ve iniş durumlarındaki sayısal çözümleri ses altı hızlarda viskositesiz ve sıkıştırılabilir akış durumu için elde edilmiştir. Çözüm hacmi yapısal olmayan bir ağ üreticisi programı kullanılarak örülmüştür. Nümerik çözümler sonlu hacim yöntemini kullanan ticari bir Euler çözücüsü ile elde edilmiştir. Ağ üretimi ve akış çözücüsü programlan, öncelikle bir NACA 0012 kanat profili ve ONERA M6 kanadı üzerinde denenmiştir. İlk çalışmalar, tek kanat üzerinde çözüm ağım ve çözüm parametrelerini kontrol etmek amacıyla yapılmıştır. Kanat ve uçak çözümleri hem seyir hem de iniş durumlarındaki geometriler kullanılarak elde edilmiştir. Akış çözücünün bulduğu yüzey basınçlarından herbir yüzeye etki eden toplam aerodinamik yükleri bulmak amacıyla bir son işlemci programı geliştirilmiştir. Elde edilen uçak çözümleri ampirik yöntemlerle yapılan çözüm sonuçlan ile kıyaslanmış ve sonuçlar detaylı olarak tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EULER SOLUTIONS FOR A MEDIUM RANGE CARGO AIRCRAFT BAHAR, Cengizhan M.S., Department of Aeronautical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Nafiz Alemdaroğlu Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Yusuf Özyörük January 2001, 128 pages In this thesis, low subsonic, inviscid and compressible flow solutions are obtained numerically for a medium range cargo aircraft at cruise and landing conditions. Computational domain is discretized using unstructured grids and the solutions are obtained using a commercially available finite volume Euler solver. The grid generator and the flow solver are verified for a NACA 0012 airfoil and the ONERA M6 wing. Preliminary studies are performed for a clean-wing configuration (wing alone) to check and validate the grid generation and solution parameters. Wing and full aircraft solutions are obtained at both cruise and landing configurations. A post-processing code is developed to find the aerodynamic forces acting on individual surfaces from the surface pressure distributions calculated by the flow solver. Full aircraft solutions are compared with those calculated by the empirical methods and the results are discussed in detail.