Analysis of a high pressure composite vessel by computational methods
Yüksek basınca dayanıklı kompozit kapların sayısal yöntemler ile analizi
- Tez No: 116270
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVEND PARNAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yüksek Basınç, Kompozit Kap, Sayısal Yöntemler, İç Gömlek, Basınç Testleri, Anizotropik, Filaman Sargı, Sonlu Elemanlar Analizi, S2-Cam, Epoksi, Paslanmaz Çelik, TIG Kaynağı. iv, High Pressure, Composite Vessel, Computational Methods, Liner, Pressure Tests, Anisotropic, Filament Wound, Finite Element Analysis, S2-Glass, Epoxy, Stainless Steel, TIG- Welding. Ill
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
oz YÜKSEK BASINCA DAYANIKLI KOMPOZIT KAPLARIN SAYISAL YÖNTEMLER İLE ANALİZİ ŞENEL, Fikret Yüksek Lisans, Makine Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Levend PARNAS Aralık 2001, 82 sayfa Bu çalışmada özellikle yüksek basınç uygulamalarına yönelik metal iç gömlekli kompozit basınçlı kapların tasarımı için bir sayısal yaklaşım geliştirilmiş ve sayısal sonuçların doğrulanması amacıyla tam ölçüsünde üretilen numunelere çeşitli basınç testleri yapılmıştır. Üç boyutlu anizotropik analitik bir formülasyon fılaman sargı ile üretilmiş silindirik kesitli kompozit tüplerin sayısal analizi için geliştirilmiştir. Silindirik olmayan kenar kısımların analizi bir sonlu elemanlar analiz programı ile yapılmıştır. Test numuneleri S2-Cam elyafın epoksi reçine ile birlikte, kenar kapakları TIG kaynağı ile kaynaklanmış bir paslanmaz çelik dikişsiz tüp olan, metal bir iç gömleğin üzerine sarılmasıyla üretilen fılaman sargı kompozit yapılardır. Kaynaktan önce metal tüpe kenarların şeklinin verilmesi için sıvama uygulanmıştır. Doğrulama testlerinin yapılabilmesi için özel bir test düzeneği kullanılmış ve gerekli donanım ile birlikte bir koruma kalkanı tasarlanmıştır.- Kaynak mukavemeti de kaynaklanmamış malzeme ile karşılaştırmalı olarak test edilmiş ve kaynağın enine mukavemeti TIG kaynağı yapılmış tüplerden EDM ile kesilerek üretilen kupon numunelere çekme testi yapılarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS OF A HIGH PRESSURE COMPOSITE VESSEL BY COMPUTATIONAL METHODS ŞENEL, Fikret M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Levend PARNAS December 2001, 82 pages In this study, a numerical analysis approach for composite vessels with metallic liner in particular for high pressure applications is developed and various pressure tests performed on full-scale specimens for the verification of numerical results. A 3D anisotropic analytical formulation for filament wound composite tubes with cylindrical cross-sections is developed for numerical analysis. The analysis of non-cylindrical dome structure is carried out by using a Finite Element Analysis tool. The test specimens are filament wound composite structures that are produced by wrapping S2-Glass fibers with epoxy resin onto a metallic liner which is a stainless steel seamless tube with TIG - welded end cabs. Before welding, spinning is applied to the tube to form ends. In order to perform verification tests, a special set-up used and necessary apparatus with a shield is designed. The strength of welding in comparison to original un- welded material is also tested and its transverse strength is determined by tensile testing of coupon samples that are produced from TIG - welded tubes by EDM cutting.