Missile trajectory optimization using genetic algorithm
Genetik algoritması kullanılarak füzeler için yörünge optimizasyonu
  1. Tez No: 116286
  2. Yazar: MELTEM SOYLUOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OZAN TEKİNALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yörünge Optimizasyonu, Genetik Algoritması, Füze Uçuş Mekaniği. vı, Trajectory Optimization, Genetic Algorithm, Missile Flight Mechanics. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Öz GENETİK ALGORİTMASI KULLANILARAK FÜZELER İÇİN YÖRÜNGE OPTİMİZASYONU Soyluoğlu, Meltem Yüksek Lisans, Havacılık Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ozan Tekinalp Aralık 2001, 119 sayfa Bu tezde, genetik algoritmasının füze yörünge optimizasyon problemlerine uygulanması incelenmiştir. Füze uçuş mekaniği modeli olarak iki serbestlik dereceli uçuş modeli kullanılmıştır. Modelin ihtiyaç duyduğu aerodinamik kuvvetler Missile DATCOM programıyla elde edilen katsayılar tablosu kullanılarak hesaplanmıştır. Düğümlerdeki hücum açılan yörünge eniyilemesi parametreleri olarak seçilmiştir. Düğümler yakıt bitene kadar eşit zaman aralıklarını ifade etmektedir. Yakıt bittikten sonra düğümler için eşit zaman aralıklarında ve eşit enerji tüketim aralıklarını kullanan iki yaklaşım incelenmiş ve sonuçlan karşılaştırılmıştır. İki eniyileme problemi çözülmüştür. Bunlar; en uzak menzile giden menzil yörünge eniyilemesi problemi ile, verilmiş bir menzile en vkısa uçuş süresinde giden yörünge eniyilemesi problemleridir. Her iki problemde de yörünge sonunda elde edilmesi gereken değerler için bazı kısıtlamalar tanımlanmış ve yöntemin etkinliği sulanmıştır. Kısıtlama değerlerinin sağlanmasına yönelik uygun bir yöntem kullanılmıştır. Genetik algoritmasında kullanılan popülasyon büyüklüğü, gen (hücum açı değerleri) sayısı, çaprazlama ve mutasyon olasılıkları gibi parametrelerin yörünge optimizasyonu problemi üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla parametre analiz çalışması yapılmış ve elde edilen sonuçlar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MISSILE TRAJECTORY OPTIMIZATION USING GENETIC ALGORITHM Soyluoğlu, Meltem M.S., Department of Aeronautical Engineering Supervisor : Assoc.Prof. Dr. Ozan Tekinalp December 2001, 119 pages In this thesis, application of genetic algorithm to missile trajectory optimization problem is investigated. The missile flight mechanics model is a two degrees of freedom trim flight model with proper aerodynamic coefficients interpolated from the appropriate tables generated with missile DATCOM. The equations are parameterized using angle of attack values at the nodes. The nodes are selected to form equal time intervals until burnout. After burnout they are chosen to form either equal intervals in time or equal energy consumption intervals. Both approaches are investigated and compared. Two fundamental problems are addressed: maximum range trajectory optimization problem and specified range minimum flight time problem. In both problems, terminal constraints are imposed iiiand the effectiveness of the method is demonstrated. A proper constraint handling approach is proposed. A parametric study is conducted to evaluate the effect of various algorithm parameters, such as population size, number of genes used (angle of attack values), crossover, and mutation probabilities on trajectory optimization problem. The results of this parametric study are given and discussed.