Fatigue behavior of aluminum matrix SiC particulate reinforced composites
SiC parçacıklarıyla güçlendirilmiş alüminyum matriksli kompozitlerde yorulma davranışı
  1. Tez No: 116285
  2. Yazar: KADİR SÜHA BOYLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEVDET KAYNAK, DOÇ. DR. ALİ KALKANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yorulma, Sıkıştırmalı döküm, Metal matriks kompozit, SiC, Silikon karbür parçacıkları, A1SİCP. VI, Fatigue, Squeeze Casting, Metal Matrix Composites, SiC particulates, Al/SiCp Composites. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Öz SiC PARÇACIKLARIYLA GÜÇLENDİRİLMİŞ ALÜMİNYUM MATRİKSLİ KOMPOZİTLERDE YORULMA DAVRANIŞI Boylu, Kadir Süha Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Cevdet Kaynak Yardımcı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ali Kalkardı Aralık 2001, 89 sayfa Bu çalışmada, silikon karbür parçacıklarıyla güçlendirilmiş alüminyum matriksli kompozitlerin yorulma davranışları incelenmiştir. Matriks olarak silikon bakımından zengin ( % 12 ağırlık oranlı) alüminyum alaşımı kullanılmıştır. Güçlendirme için %5, %10 ve %15 ağırlık olmak üzere üç değişik SiC oram kullanılmıştır. Kompozit numuneleri sıkıştırmalı döküm yöntemiyle 80 MPa basınç altında üretilen külçelerin işlenmesiyle hazırlanmıştır. İşlemeden önce tüm külçeler sıcak olarak dövülmüştür. Yorulma testlerinden önce sertlik ve 3 noktalı eğme deneyleri de yapılmıştır. Bu testlerin sonucunda görülmüştür ki alüminyum matriksin SiC parçacıklarıyla güçlendirilmesi sertlik, eğme dayana ve yorulma direncini artırmıştır. SiC parçacık miktarının % 5'den 10'a ve 15'e çıkarılması daha iyi güçlendirmelere neden olmuştur.Mg eklenmesi Al-matriksin SiC parçacıklarını ıslatabilirliğini artırarak arayüz bağının daha iyi olmasını sağlamıştır. Çatlaklar özellikle yüksek gerilim düzeyleri altında matriks ve parçacık ara yüzeyinin açıldığı yerden ve/veya kınlan iri parçacıklardan başlamıştır. SiC parçacıkları çatlak büyümesine engel olarak ve/veya çatlak büyüme düzlemini değiştirerek onların büyüme hızım düşürmüş ve yorulma direncim artırmışlardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FATIGUE BEHAVIOR OF ALUMINUM MATRIX SiC PARTICULATE REINFORCED COMPOSITES Boylu, Kadir Süha M.S. in Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Cevdet Kaynak Co-supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ali Kalkardı December 2001, 89 pages In this study, the fatigue behavior of aluminum matrix SiC particulate reinforced composites was investigated. The matrix was silicon rich (12 wt%) aluminum alloy. Three different weight fractions of SiC particulates, 5, 10, and 15 % were used for reinforcement. Composite specimens were machined from billets produced by squeeze casting with an applied pressure of 80 MPa. Before specimen macWning all billets were hot forged. Prior to fatigue tests, hardness and 3 -point bending tests were also conducted. These tests indicated that reinforcing the Al-matrix with SiC particulates improved the hardness, flexural strength and fatigue resistance. Increasing the amount of SiC particulates from 5 to 10 and 15 wt % resulted in better improvement. Mg addition improved the wettability of Al matrix over the SiC particulates resulting in better interfacial bonding. IllEspecially under high stress levels cracks initiated at the debonded particulate-matrix interface and/or by the cracking of the coarse particulates. SiC particulates improved fatigue resistance mainly by acting as barriers to cracks and/or deflecting the growth plane of cracks resulting in decreased crack propagation rate.