Semisolid casting of aluminum silicon alloys
Kısmi katılaşmış alüminyum silis alaşımları dökümü
  1. Tez No: 116288
  2. Yazar: ÖZGÜR KEMAL KAPUSUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KALKANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Semisolid Casting, Stir Casting, Rheocasting, Eutectic Modification IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
öz KISMİ KATILAŞMIŞ ALÜMİNYUM SİLİS ALAŞIMLARI DÖKÜMÜ Kapusuz, Özgür Kemal Master, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ali Kalkanlı Aralık 2001, 84 sayfa Kısmi katılaşma döküm yöntemi, katı ve sıvı fazların bir arada bulunduğu sıcaklık değerleri arasında, hızlı karıştırma ve yavaş soğuma sonucu dendritik mikro yapının değiştiği, kısmi katı kısmi sıvı çamursu madde elde etme esasına dayanır. Tiksotropik özelliklere sahip bu alaşımların viskositesi, karıştırma süresine ve karıştırma işleminin hızına bağlı olarak değişir. Alaşımların bu özel yapısı, tam katılaşma ve kısmi erime sonrasında da özelliğini korur. Bu çalışmaları gerçekleştirebilmek üzere özel olarak dizayn edilmiş 'rheocaster' ekipmanında, hipoötektik alüminyum silis alaşımları sıvı fazdan başlayarak düşük soğuma hızlarıyla birlikte, mekanik karıştırıcı yardımıyla karıştırılmıştır. Temel amaç, stronsiyum ile modifıye edilmiş olanlarla birlikte alaşımların yapısal vemekanik özelliklerinin araştırılması ve döküm parçalan ile proses değişkenleri arasındaki bağlantıyı bulmaktır. Anahtar Kelime: Kısmi Katılaşma Döküm vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SEMISOLID CASTING OF ALUMINUM SILICON ALLOYS Kapusuz, Özgür Kemal M. Sc, Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ali Kajkanh December 2001, 84 pages Rheocasting has utilized metal ingots and components to be shaped in the semisolid state in which the vigorous convection and slow cooling yields coexisting liquid solid slurry with non dendritic grains. These alloys posses rheological properties, that behave thixotropically. Viscosity varying over wide range can be a function of both shear rate and time. The structure and properties retained after solidification and partial remelting. In this study, hypoeutectic Al-Si alloys are sheared above the liquidus with the help of a mechanical stirrer and slowly cooled into solid-liquid coexistence region as the alloy is sheared in the specially designed rheocaster equipment. The main effort is given to the microstructural observations and mechanical properties of iiiboth strontium modified and non-modified Al-Si alloys and to find relation between processing conditions and characteristics of cast parts.