Development and implementation of on-line exam for a programming language course
Çevrim-içi sınav geliştirilmesi ve uygulaması: Bir bilgisayar programlama dersi için durum çalışması
- Tez No: 116290
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SONER YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Eğitim ve Öğretim, Computer Engineering and Computer Science and Control, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çevrim-içi Değerlendirme, Ölçme, Sınav, Web-tabanlı sınav sistemi, Doğru Ölçme-Değerlendirme. vı, On-Line Exam, On-line Assessment, Evaluation, Web-Based Assessment, Web-Based Testing, CBT, CAI, Authentic Assessment
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu tezin amacı, çevirim içi bir sınav sisteminin geliştirilmesi, uygulanması ve bu sınava karşı öğrencilerin algılarını araştırmaktır. Bu amaçla, araştırmacı tarafından çevirim içi sınavlarda kullanılacak bir araç geliştirilmiştir. Bu araç, Bilgisayar Mühendisliği öğrencilerinin 2000-2001 eğitim yılında aldıkları“Nesneye Yönelik Programlama”derslerinin final sınavlarında kullanılmıştır. Verilerin analizi göstermiştirki; birçok öğrenci çevirim-içi sınavları önceden bilmemektedir. Bazı öğrencilerin bu sınav sistemi ile ilgili korkularıbulunsada, sınavın uygulanması sonrası kendilerini daha iyi hissetmişler ve diğer dersleri için de bu sınav sisteminin uygulanmasını tercih edeceklerini belirtmişlerdir. Öğrencilerin düşüncelerine gore, kullanılan çevirim içi sınav aracı başarılarına olumlu katkılarda bulunmuştur. Ayrıca, hangi yöntemle ölçme ve değerlendirme yapılacağını önceden bilmek öğreneme üzeindede etkili olacaktır görüşünü belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research was to develop and implement an on-line testing tool, and to investigate the students' perceptions toward the on-line exam for a Computer Programming course. The tool developed was used for the purpose of summative assessment of the students in the Department of Computer Engineering for“Object-Oriented Programming using C++”course in the first and second semester of year 2000-2001. inThe analysis of data showed that most of the students were not familiar with on-line exams. While a few of students stated their anxiety toward on-line exam, after taking the exam they felt better and replied that they would take on line exam for their other courses. In their opinions, the exam system, which included the use of the tool and compiler, had positively contributed to their achievement. Students stated that the most important features of the exam system were immediate feedback, authenticity, and consistency with teaching style.