Bireysel çalgı eğitimi I mandolin başlangıç öğretim program tasarısı hazırlama, uygulama ve değerlendirme
Individual instrumant training I mandolin beginning education program design, proctice and evaluation
  1. Tez No: 873821
  2. Yazar: ZHANNA AKTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKAY YILDIZ, PROF. DR. NURAY SENEMOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bireysel Çalgı Eğitimi, Mandolin, Öğretim Program Tasarısı, Program Değerlendirme, Program Geliştirme, Curriculum Design, Individual Instrument Training, Mandolin, Program Development, Program Evalution
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 250
Özet
Bu araştırma, Bireysel Çalgı Eğitimi I Mandolin dersi için hedef, içerik, öğretme-öğrenme süreci ve değerlendirme boyutlarına ilişkin öğretim elemanlarının ve müzik öğretmenlerinin görüşlerine ve mandolin eğitiminde ulusal ve uluslararası boyutta kullanılan metotların kazandırmayı hedefledikleri yeterliklerine, işe koşulan içeriğine ve yol gösterici ilkelerine yer vererek hedef, içerik, öğretme-öğrenme süreci ve değerlendirme boyutlarını düzenli bir şekilde oluşturup, Bireysel Çalgı Eğitimi I Mandolin Başlangıç Öğretim Program Tasarısı hazırlamak, uygulamak, ve programının hedeflere ulaşma derecesini ölçmek amacıyla yapılmıştır. Eylem araştırması yöntemiyle gerçekleştirilen çalışmada veri toplama araçları olarak alanyazın taraması, görüşme formları, derecelendirme ölçeği, bilişsel alan öğrenme düzeyini belirleme testi, öğrenci yansıtma kağıtları ve araştırmacı günlükleri kullanılmıştır. Araştırma sırasında toplanan nitel veriler içerik analizi yapılarak, nicel veriler ise yalın istatistiki yöntem olan aritmetik ortalama kullanılarak çözümlenmiştir. Bu eylem araştırması planlama, eylem (uygulama) ve değerlendirme şeklinde üç aşamadan oluşturulmuştur. Çalışmanın planlama aşamasında araştırma konusu belirlenmiş, Bireysel Çalgı Eğitimi I Mandolin Başlangıç Öğretim Programını tasarlamak için gereken verileri toplamak amacıyla yarı yapılandırılmış görüşme formu geliştirilmiş ve 2021-2022 eğitim-öğretim yılında çalışma grubu oluşturulan eğitim fakültelerinin müzik eğitimi programlarında görev yapmış ve yapmakta olan 10 öğretim elemanına ve Alanya ilçesindeki devlet okullarında görev yapmakta olan 20 müzik öğretmenine uygulanmıştır. Ayrıca mandolin sanatçılarının önerileri doğrultusunda araştırmada kullanılacak biri ulusal, beşi uluslararası nitelikte 6 mandolin metodu seçilip incelenmiştir. Yapılan görüşmelerden ve incelenen metotlardan elde edilen veriler doğrultusunda Bireysel Çalgı Eğitimi I Mandolin Başlangıç Öğretim Programı Tasarısı hazırlanmıştır. Araştırmanın eylem aşamasında, hazırlanan program tasarısı 14 haftalık ders planı oluşturularak Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı 1. sınıfta öğrenim gören dört mandolin öğrencisine 2022-2023 eğitim-öğretim yılı güz yarıyılında araştırmacı tarafından uygulanmıştır. Araştırmanın değerlendirme aşamasında hedeflere ulaşma durumunu tespit etmek amacıyla uygulama sürecinin sonunda final sınavı olarak derecelendirme ölçeği, final sınavından sonra ise bilişsel alan öğrenme düzeyini belirleme testi ve görüşme formu uygulanıp hedef davranışlar yoklanmıştır. Uygulanan program, değerlendirme sonucunda programda yer alan hedef davranışların gerçekleşme oranlarının yüksek olduğu, programın bilişsel, devinişsel ve duyuşsal alan hedeflerine ulaştığı saptanmış, öğrenciler için programın etkisinin yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research aims to formulate and practice a plan for the Individual Instrument Training I Mandolin beginning education program and to measure the degree to which it achieves its goals by including the opinions of lecturers and music teachers regarding the dimensions of the objectives, content and teaching-learning process and evalution, as well as the aims of the methods used in mandolin training at national and international levels, their content and guiding principles. The study, based on action research, uses literature review, interview forms, rating scale, cognitive domain achievement test, student reflection papers and researcher diaries as means for data collection. Qualitative data collected during the research is analyzed by content analysis whereas quantitative data is analyzed using the simple statistical method, mean. This action research consists of three stages: planning, implementation and evaluation. During the planning phase of the study, the research topic was determined, and a semi-structured interview form was developed to collect the data required to design the Individual Instrument Training I Mandolin beginning education program, and interview was conducted to 10 faculty members who have been working in the music education programs of the faculties of education where the working group was formed in the 2021-2022 academic year as well as 20 music teachers working in public schools in Alanya district. In addition, the study investigates into 6 mandolin methods used in the research, one national and five international, selected in line with the suggestions of mandolin artists. Based on the data obtained from the interviews and the methods reviewed, the study designs a plan for the Individual Instrument Training I Mandolin beginning education program. In the action phase of the research, the researcher applied the program as a 14-week lesson plan to four mandolin students studying in the first grade of Alanya Alaaddin Keykubat University, Faculty of Education, Department of Fine Arts Education, Department of Music Education, during the fall semester of the 2022-2023 academic year. The study applied both a rating scale as a final exam at the end of the implementation process and a knowledge test and interview form after the final exam to examine the target behaviors for determining the achievement of the objectives during the evaluation phase of the research. As a result of the evaluation of the applied program, it was determined that the realization rates of the target behaviors in the program were high, the program achieved its cognitive, psychomotor and affective field goals, and it was concluded that the program had a high impact on the students. As a result, in this study, it is observed that the program has increased students achievement.