Studies on soaring bird migration at the Belen pass and Hatay province
Hatay Belen geçidi ve civarında süzülen göçmen kuşların göç hareketlerinin incelenmesi
  1. Tez No: 116305
  2. Yazar: OKAN CAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. C. CAN BİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Süzülen Kuşlar, İlkbahar ve Sonbahar Göçü, Darboğaz, Belen Geçidi, Türkiye vı, Soaring Birds, Spring and Autumn Migration, Bottleneck, Belen Pass, Turkey IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
öz HATAY BELEN GEÇİDİ VE CİVARINDA SÜZÜLEN GÖÇMEN KUŞLARIN GÖÇ HAREKETLERİNİN İNCELENMESİ CAN, Okan Yüksek Lisans, Biyolojik Bilimler Tez Yöneticisi: Doç. Dr. C. Can Bilgin Aralık 2001, 104 sayfa Avrupa, Asya ve Afrika arasında karasal köprü konumunda olan Türkiye, süzülen göçmen kuşlara da uygun bir termal yol sağlamaktadır. Kkuzey batıda Boğaziçi, kuzeydoğuda Arhavi/Borçka ve güneyde Belen Geçidi ile Türkiye üç önemli göç darboğazına sahiptir. Boğaziçi Ve Borçka'da süzülen kuşların göçü daha iyi bilinmektedir. Belen Geçidi'nin de diğerleri kadar önemli olmasına rağmen ilkbahar ve sonbaharı kapsayan sistematik bir çalışma bulunmamaktadır.Bu çalışmada süzülen göçmen kuşlar ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde yerden yapılan gözlemlerle tanımlanmış ve sayılmışlardır. Gözlem verileri ilkbahar Ve sonbahar göçünün büyüklüklerini, zamanlarını ve sürelerinin yanısıra bazı türlerin göç rotalarının belirlenmesini sağlamıştır. İlkbahar göçünde 50,099, sonbahar göçünde 98,839 olmak üzere toplam 148,938 süzülen göçmen kuş kaydedilmiştir. Bu sayı bir yıl içerisnde Belen Geçidinde kaydedilmiş en yüksek sayıdır. Leylek Ciconia ciconia ilkbahar ve sonbahar göçünde en fazla sayıda görülen türdür. Sırasıyla Küçük Orman Kartalı Aquila pomarina, Arışahini Pernis apivorus, Kara Leylek Ciconia nigra, Yoz Atmaca Accipiter brevipes, Yılan Kartalı Circaetus gallicus ve Bozkır Şahini Buteo buteo vulpinus, Leyleği takip etmektedir. Bu çalışma Belen Geçidi'nin ilkbahar ve sonbahar göçü için önemini açık bir şekilde ortaya çıkarmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STUDIES ON SOARING BIRD MIGRATION AT THE BELEN PASS AND HATAY PROVINCE CAN, Okan M. Sc., Department of Biological Sciences Supervisor: Assoc. Prof. Dr. C. Can Bilgin December 2001, 104 pages Turkey is a land bridge between Europe, Asia and Africa, that support suitable 'thermal pathway' for soaring birds. Turkey has three important bottlenecks: the Bosphorus in the northwest, Arhavi/Borçka in the northeast, and the Belen Pass in southern Turkey. Migration of soaring birds like storks, raptors and pelicans has been well studied at other two bottlenecks (Bosphorus and Borçka). The Belen Pass has also high importance for soaring bird migration, but there was no systematic survey that covering both spring and autumn migration at the Belen 111Pasş. Soaring migratory birds were counted and identified by ground based observations during spring and autumn migration period. The observation data enable to figure out the magnitude, timing and duration of spring and autumn migration as well as migration routes of some species. During autumn and spring, a total of 148,938 soaring migratory birds were observed and this number has been the highest recorded for Belen Pass so far. White Stork {Ciconia ciconia) is the most abundant birds during spring and autumn migration at the Belen Pass. Eagle species with Lesser Spotted Eagle {Aquila pomarina) the highest, Honey Buzzard (Pernis apivorus), Black Stork {Ciconia nigra), Levant Sparrowhawk {Accipiter brevipes), Short-toed Eagle (Circaetus gallicus), and Buzzard (Bufeo buteö) follows the White Stork The importance of the Belen Pass for both spring and autumn migration is cleary shown by this study.