Effects of posture and loading on the sacro-lumbar force
Postür ve yüklemenin lumbo-sakral eklemine etkileri
- Tez No: 116304
- Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT TÜMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Biyomekanik Modelleme, L5/S1, Yük Kaldırma, Erektor Spinae, Bel Ağrısı iv, Biomechanical Modelling, L5/S1, Lifting, Erector Spinae, Low Back Pain iii
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
ÖZ POSTUR VE YÜKLEMENİN LUMBO-SAKRAL EKLEMİNE ETKİLERİ AYTEKİN, İsmail Emre Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. S. Turgut TÜMER Aralık 2001, 142 sayfa Bel ağrısının sıkça rastlanan nedeni sakral ve lumbar omurga arayüzeyleri arasında gelişen aşın kuvvettir. Bel ağrısının sonuçlan son yirmi yıl içerisinde çarpıcı biçimde artmış ve maluliyetin başlıca sebeplerinden biri olmuştur. Bu çalışmada analiz için, bel ağrısı ile ilgili sakatlıkların %77'sini içeren ve beşinci lumbar omur (L5) ile birinci sakral omuru (Sİ) birleştiren lumbo-sakral eklem (L5/S1) seçilmiştir. Sagittal düzlemde ayak bileği, diz, kalça ve sakral ekleme etkiyen kuvvet ve momentleri hesaplamak amacıyla dinamik bir alt-vücut modeli geliştirilmiştir. L5/S1 eklemine iletilen baskı ve kayma kuvvetleri ile Erektor Spinae kas kuvvetini tahmin edebilmek için de bir kas ve pelvis dağılım modeli oluşturulmuştur. Oluşturulan bu biyomekanik model ve geliştirilen ilgili yazılım ile yük kaldırma stratejilerinin (çömelerek, öne eğilerek, v.b.), yük kaldırma hızının ve yükü kavrama biçiminin bel kemiğine etkileri incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar grafikler şeklinde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF POSTURE AND LOADING ON THE SACRO-LUMBAR FORCE AYTEKÎN, Ismail Emre M.S., Mechanical Engineering Department Supervisor: Prof. Dr. S. Turgut TÜMER December 2001, 142 pages A common cause of low back pain (LBP) is the excessive force developed at the interface between the sacrum and lumbar spine. The consequences of LBP have increased dramatically over the last two decades and have become one of the major reasons for disability. In this study, the lumbo-sacral joint (L5/S1), between lumbar vertebra 5 (L5) and sacral vertebra 1 (SI), is chosen for analysis because it is involved in 77% of the LBP related disability claims. In order to calculate the bone- to-bone contact forces and moments at the ankle, knee, hip, and sacrum joints in sagittal plane, a dynamic lower-body model is introduced. Resultant Erector Spinae muscular force and shear and compression forces on L5/S1 are estimated using a developed muscle and pelvis distribution models. By means of the constructed biomechanical model and the developed software effects of lifting strategies (stoop, squat, etc.), lifting velocity and load handling on the lumbar spine are investigated. Results are presented in graphical form.