Development of a fuzzy logic gear shifting in automatic transmission for automobiles
Otomobil otomatik vites kutularında bulanık mantık denetleyici ile vites değişimi
  1. Tez No: 116309
  2. Yazar: R. UFUK ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. Y. SAMİM ÜNLÜSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Otomatik Vites Kutusu, Bulanık Mantık Denetleyici, Hidrolik Kavrama, Araç Modeli, Vites Değişimi. VI, Automatic Transmission, Fuzzy Logic Control (FLC), Torque Converter, Vehicle Model, Gear Shifting. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
ÖZ _=) OTOMOBİL OTOMATİK VİTES KUTUSUNDA VİTES DEĞİŞİMİNİ SAĞLAYAN BULANIK MANTIK DENETLEYİCİNİN GELİŞTİRİLMESİ Erdoğan, R. Ufuk Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Y. Samim Ünlüsoy Aralık 2001, 130 sayfa Bu çalışma, esas olarak otomatik vites kutusu olan bir otomobildeki vites değişimlerini sağlayacak olan bulanık mantık denetleyicisinin, yeterli sayıda girdi kullanarak tasarılanmasını incelemektedir. Bu tasarım yapılırken, vites değişimleri için, normal sürüş durumunda yakıt ekonomisi, sportif sürüş durumunda ise maksimum performans göz önünde bulundurulmuştur. Otomatik vites kutusunu kontrol eden Bulanık Mantık Denetleyicisinin performansının bilgisayar ortamında incelenebil mesi için otomobilin bir matematik modeli hazırlanmıştır. Doğrusal olmayan araç modelini elde etmek için, otomobilin tüm alt sistemleri modellenmiştir. Daha sonra, otomatik vites kutusunu denetleyen Bulanık Mantık Denetleyicisi, değişik yol ve sürücükoşullarından kaynaklanacak çeşitli durumlar gözönüne alınarak tasarlanmıştır. Denetleyicinin çeşitli koşullar altında gösterdiği performans, değişik durumların gözönüne alındığı incelemelerle belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT-} c^w^w^ DEVELOPMENT OF A FUZZY LOGIC GEAR SHIFTING IN AUTOMATIC TRANSMISSION FOR AUTOMOBILES Erdoğan, R. Ufuk M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Y. Samim Ünlüsoy December 2001, 130 pages This thesis is mainly concerned with the modeling and simulation of a Fuzzy Logic Controlled (FLC) gear shifting operation in an automatic transmission of an automobile by using enough number of inputs. During the design of the control system maximum fuel economy in normal driving conditions or maximum performance in aggressive driving conditions is considered for gear shifting operations. A mathematical model of vehicle is constructed to realize the simulation of the Fuzzy Logic Controller (FLC) of the automatic transmission. The nonlinear vehicle model is prepared after the preparation of vehicle subsystems. Then, the FLC for automatic transmission is designed to cope for the requirements due to iiivarious road and driver inputs. In addition, the controller operates by eliminating failure risks that can occur on the engine, made by the driver. Finally, various case studies are performed in order to observe the reactions of the FLC under different driving conditions.