Mechanical properties of PM AI-Sic compasides produced by conventional hot-pressing method
Geleneksel sıcak presleme yöntemi ile üretilmiş TM AI-Sic kompozitlerin mekanik özellikleri
  1. Tez No: 82658
  2. Yazar: GÜRLER KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RIZA GÜRBÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Al-SiC kompozitleri, bilyalı değirmen, sıcak pres, mekanik özellikler, Al tozu, Toz Metalürjisi VI
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
öz GELENEKSEL SICAK PRESLEME YÖNTEMİ İLE ÜRETİLMİŞ TM Al-SiC KOMPOZİTLERİN MEKANİK ÖZELLİKLERİ KAYA, Gürler Yüksek Lisans, Metaluji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Bilgehan ögel Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Rıza Gürbüz Ocak 1999, 81 sayfa Al- SiC kompozitleri, saf Al (25.4 jım ve lOOum), Cu (50 um) ve SiC (10 um) tozlarının karışımlarından üretilmiştir Tozların sıcak pekiştirilmesi tek taraflı dikdörtgen kalıpta azot atmosferi altında gerçekleştirilmiştir. Al-5%Cu (ağırlıkça) bileşimi anayapı alaşımı olarak seçilmiştir. SiC destekleyici parçacık olarak %15 ve %30 (ağırlıkça) oranlarında kullanılmıştır. Karışımların hazırlanmasında bilyalı değirmen veya elle karıştırma denenmiştir. Dikdörtgen numuneler 40 MPa ve 580°C-620°C sıcaklık aralığında sıcak preslendikten sonra standart ölçü altı çekme numunesi boyutlarına işlenmiştir. İç yapı ve kırık yüzey incelemeleri, koparılan çekme numunelerinde yapılmıştır. Pekiştirme metodunun basitliğine karşın elde edilen sonuçlar ümit vericidir. SiC katkısız Al-%5Cu anayapı alaşımı sıcak preslenmiş durumda %25 uzama vermiştir. Uzama değerleri %15SiC ve %30SiC katkısı üzerine sırasıyla %6.5 ve %3.5'e düşmüştür. Mukavemet değerleri %0'dan %30 SiC katkısına kadar 1 10-250 MPa değerleri aralığındadeğişim göstermektedir. En yüksek mukavemet değeri Al-%5Cu-%30SiC kompozisyonunda elde edilen 245 MPa değeridir. Yüksek sıcaklık (615°C) ve ince Al tozu (25.4 |jm) kullanımının, üretilen Al-SiC kompozitlerinde mekanik özellikleri iyileştirdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MECHANICAL PROPERTIES OF PM Al-SiC COMPOSITES PRODUCED BY CONVENTIONAL HOT-PRESSING METHOD KAYA, Gürler M.S. Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Bilgehan ÖGEL Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Rıza GÜRBÜZ January 1999, 81 pages Al-SiC composites are produced from mixtures of pure Al (25.4 um and 100 um), Cu (50 urn) and SiC (10 um) powders. The hot consolidation of powders are carried out in a single-end rectangular die under nitrogen atmosphere. Al-5%wt Cu composition is chosen as the metal matrix alloy. As reinforcing particulate, 15%wt and 30%wt SiC is used. Both ball milling and hand mixing are tried in preparation of the blends. After rectangular specimens are hot pressed at 40 MPa and in the temperature range 580°C-615°C, they are machined to sub-standard tensile specimens. The microstructural examination and fractography are carried out on broken tensile specimens. Despite the simplicity of the consolidation method, the results obtained are promising. With no SiC addition, the Al-5%Cu matrix alloy yielded an elongation as high as 25% in as hot-pressed condition. The % elongation of specimens are decreased to 6.5% and 3.5 %, with the addition of 15%SiC and 30%SiC respectively. The UTS of the specimen varied in mthe range of 110-250 MPa, when the reinforcing content was 0%-30%. The highest UTS attained is 245 MPa which is obtained by Al-5%Cu-30%SiC composition. It is found that using high temperatures (615°C) and finer Al powder (25.4 um) improves the mechanical properties of the Al-SiC composites produced. Keywords. Al-SiC composites, ball mill, hot press, mechanical properties, Al-powder, Powder Metallurgy IV