Role of equipment investment in national productivity convergence and a causal model for economic growth of Turkey using lisrel
Makineye yapılan yatırımın ulusal verimlilikte birleşmeye etkisi ve lisrel kullanarak Türkiye'nin nedensel iktisadi büyüme modeli
- Tez No: 116323
- Danışmanlar: DR. OSMAN COŞKUNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: iktisadi büyüme, ulusal verimlilik, iktisadi birleşme, makine yatırımı, teknolojik yayılma, LISREL IV, economic growth, national productivity, convergence, equipment investment, technology diffusion, LISREL 111
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 292
Özet
öz MAKİNEYE YAPILAN YATIRIMIN ULUSAL VERİMLİLİKTE BİRLEŞMEYE ETKİSİ VE LISREL KULLANARAK TÜRKİYE'NİN NEDENSEL İKTİSADİ BÜYÜME MODELİ Çavuşoğlu, Nevin Mastır, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Osman Coşkunoğlu Ağustos 2001, 279 sayfa Ülkelerarası iktisadi büyümedeki farklılıklar ve iktisadi verimlilikteki birleşme makroekonominin en önemli konularındandır. Bu çalışmada Türkiye'nin iktisadi verimlilikte Kolombiya, Morokko, Peru ve Tayland ile birleştiğini buluyoruz, bu ülkelere göre daha fazla makine yatırımı yapmasına rağmen. Teknolojik yayılmayı makineye yapılan yatırım ile ölçerek verimlilik büyümesi üzerindeki etkisini araştırmak amacıyla LISREL kullanarak Türkiye için bir nedensel model kurduk. İktisadi büyümeyi en çok etkileyen faktörler arasında ticari açıklık, başlangıçtaki üretim seviyesi, hükümet harcamaları, işgücü büyüme oram ve makine dışındaki yatırım yer almakta. Makineye yapılan yatırım ya da teknolojik yayılmanın etkisi statiksel olarak önemsiz bulunmuştur. Varolan başka araştırmaların makine yatırımının gelişmekte olan ülkelerde iktisadi büyüme üzerinde etkili olduğunu buldukları göz önüne alındığında Türkiye'de makine yatırımının verimsiz kullanıldığı sonucu çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ROLE OF EQUIPMENT INVESTMENT IN NATIONAL PRODUCTIVITY CONVERGENCE AND A CAUSAL MODEL FOR ECONOMIC GROWTH OF TURKEY USING LISREL Çavuşoğlu, Nevin M.S., Department of Industrial Engineering Supervisor: Dr. Osman Coşkunoğlu August 2001, 279 pages Differences in economic growth among countries and convergence in national productivity are of the most important issues in macroeconomics. In this study we find that Turkey converges with Colombia, Morocco, Peru and Thailand in GDP Per worker, despite her larger equipment investment share compared to these countries. In order to investigate the effects of technology diffusion as proxied by equipment investment on productivity growth, a causal model is build for Turkey using LISREL. We find that the most important determinants for economic growth are openness, initial output, government expenditures, labour force growth rate and non-equipment investment. The effect of equipment investment or technology diffusion is found to be insignificant, which, given the significant results of other studies for developing countries, leads to the conclusion that in Turkey machinery is not used efficiently.