Parameter optimization of emulsion formation and solvent evaporation process by statistical design and analysis of experiments
Emülsiyon oluşturma ve çözücü buharlaştırma yönteminin istatistiksel deney tasarımı ve çözümleme yöntemleriyle parametre optimizasyonu
- Tez No: 116324
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER SAATÇİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yöntem Parametre Optimizasyonu, İstatiksel Deney Tasannu, Taguchi Yöntemleri, Doğrusal Regrasyon Çözümlemesi, Sonuç Yüzey Çözüm Modeli, Poli (l-laktik asit) Polimer Tozu. vı, Process Parameter Optimization, Statistical Design of Experiments, Taguchi's Methods, Linear Regression Analysis, Response Surface Models, Poly (1-lactic Acid) Polymer Particle Size. IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
öz EMÜLSİYON OLUŞTURMA VE ÇÖZÜCÜ BUHARLAŞTIRMA YÖNTEMİNİN İSTATİSTİKSEL DENEY TASARIMI VE ÇÖZÜMLEME YÖNTEMLERİYLE PARAMETRE OPTÎMİZASYONU Telli, Mustafa Burak Yüksek Lisans, Endüstri Mühendisliği Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ömer Saatçioğlu Haziran 2001, 128 Sayfa Bu tez çalışması emülsiyon oluşturma ve çözücü buharlaştırma üretim yönteminin istatiksel deney tasarımlama ve çözümleme yöntemleriyle parametre optimizasyonunu içermektedir. Üretim yönteminin dört parametresi ortalama polimer toz boyutununun azaltılması için optimize edilmiştir. İstatiksel deney tasarımlaması ve çözümleme yöntemlerinin ne kadar etkili ve de yeterli olduklarının değerlendirmesi beş deney tasarımı, üç çözümleme yöntemi ve dokuz deney çözümleme modeliyle yapılmıştır. 34"2 kesirli faktörel, 24 tam faktörel, Li6(215) Taguchi'nin dikeysel tasarımı ve yüz merkezli merkezi kompozit tasarımı kullanılan beş deney tasarımıdır. Taguchi, doğrusal regrasyon ve her seferde bir parametre yöntemi kullanılan üç çözümleme yöntemidir. Bu deney tasarımları iki Taguchi, beş doğrusal regrasyon ve iki sonuç yüzey çözümleme modeliyle araştırırmıştır. Polimer toz boyutunun optimizasyonunda doğrusal parametre etkilerinin, iki, üç ve dört yönlü parametre ilişkilerinin önemli olduğu fakat karesel parametre etkilerininse önemsiz olduğu ortaya çıkmıştır. 24 tam faktörel deney planınınüçüncü doğrusal regrasyon modeli bütün önemli parametre etkilerini gözettiği için optimal sonucu vermiştir. Diğer deney plan ve çözümleme modelleri önemli olan parametre etkilerin hepsim gözetemedikleri için optimal altı sonuçlar üretmişlerdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PARAMETER OPTIMIZATION OF EMULSION FORMATION AND SOLVENT EVAPORATION PROCESS BY STATISTICAL DESIGN AND ANALYSIS OF EXPERIMENTS Telli, Mustafa Burak M.S., Department of Industrial Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ömer Saatçioğlu June 2001, 128 Pages This thesis illustrates parameter optimization of the emulsion formation and solvent evaporation process by statistical design and analysis of experiments. Four parameters of the process are optimized to minimize average polymer particle size. The efficiency and effectiveness of the five statistical designs of experiments and three analysis techniques are evaluated by employing nine analysis models. A 34"2 fractional factorial, a one factor at a time, a 24 full factorial, a Liö(215) Taguchi's orthogonal array and a face centered central composite designs are the employed statistical design of experiments. Taguchi, linear regression and one factor at a time are the used three analysis techniques. Two Taguchi, five linear regression and two response surface models are the investigated nine analysis models. Linear main factor effects, two, three and four way factor interaction effects but not the square main factor effects are found as important effects for minimizing the average particle size. The third linear regression model of the 24 full factorial experimental design captures all of the important factor effects and produces optimal result. The remaining experimental design and analysis m \techniques produce sub optimal results because of not considering all of the important factor effects.