Determination of leakages in a water distribution network using SCADA data
Dağıtım şebekelerinde su kaçaklarının SCADA kayıtları kullanılarak belirlenmesi
- Tez No: 116322
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİ MERZİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Water Distribution Networks, Water Leakage, Rehabilitation Program, Pressure-Leakage Relationship, SCADA. IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
oz DAĞITIM ŞEBEKELERİNDE SU KAÇAKLARININ SCADA KAYITLARI KULLANILARAK BELİRLENMESİ ÖZKAN, Tülay Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Nuri Merzi Aralık 2001, 146 sayfa Su dağıtım şebekelerinin temel fonksiyonu, yeterli miktardaki kaliteli suyu belirli bir basınç altında dağıtmaktır. Fakat, boru, vana, pompa gibi şebeke elemanlarının eskimesi kapasite kaybına neden olacaktır. Üstelik, boruların yıpranması, arıza oranının ve kaçakların artmasına yol açacaktır. Sonuç olarak sadece su kaybı artmayacak aynı zamanda çatlak borulardan dolayı kirlenmede söz konusu olacaktır. Sistemin işlevlerini uygun biçimde yerine getirbilmesi amacıyla, bir onarım ve rehabilitasyon programı gerekli olabilir. Su kaçakları, bu tür rehabilitasyon programlarının asıl çıkış noktasıdır. Çünkü, bir şebekede ana hat ve bağlantılardaki kaçakların oluşturduğu su kayıpları, sağlanan toplam su miktarının %5'i ile %50'si arasında değişmekte hatta bazı durumlarda belirtilen oranıda aşmaktadır. Büyük şehirde gerçekleştirilen bu çalışma, sonradan noktasal olarak yerinin saptanması amacıyla, en güçsüz (en çok sızdıran) basınç bölgesininbelirlenmesini, alt bölgelerin oluşturulmasını ve bunu takiben, bölgesel olarak su kaçaklarının yerinin tespit edilmesini içermektedir. Ek olarak, su kaçağıyla basınç arasındaki ilişki de tespit edilmeye çalışıldı. Literatürdeki kaçak denklemlerinin kullanılması suretiyle, arazi çalışması sonucu elde edilen günlük harcama eğrileri üstünde su kaçağı saptaması yapıldı. Bir pompa istasyonu, bir su deposu içeren ve 25000 kişiye su sağlayan basınç bölgesinin, uygun vana kombinasyonlarıyla alt bölgelere bölünmesi sağlandı. ASKİ 'nin SCADA sistemi yardımıyla, günlük tüketime ilişkin bilgi elde edildi. Su dağıtım şebekesine ait sistem karakteristikleri Coğrafi Bilgi Sistemleri yardımıyla analiz sırasında kullanıldı. Anahtar Kelimeler : Su Dağıtım Şebekeleri, Su Kaçağı, Rehabilitasyon Programı, Basınç-Kaçak İlişkisi, SCADA Sistemi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF LEAKAGES IN A WATER DISTRIBUTION NETWORK USING SCADA DATA ÖZKAN, Tülay M. Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nuri Merzi December 2001, 146 pages The primary function of a water distribution system is to deliver a sufficient quantity of good quality water under adequate pressure. However, aging of pipes, valves pumps and the network itself will result in capacity loss. Also, as water pipes become older, failure rates and leakages tend to increase resulting not only in loss of water but also in contamination through cracked pipes. In order to keep the system in good and operational condition and to ensure the reliable operation of all components, a network maintenance and rehabilitation program may be required. Neverthless, water leakages are the primary concern of a rehabilitation program. Water leakage in a distribution network may account from 5% to %50 and even larger of the total water delivered. In the context of a Greater City, this study concerns mainly the determination of the weakest (most leaking) pressure zone, the formation of subzones in it and then locating areally the water leakages so that techniques for finding them pointwise would be applied. Furthermore, an attempt iiiwas made in order to express the leakage as a function of pressure. An estimation of water leakage was performed employing the demand curves recorded based on the emprical equations from literature. A case study was conducted in the pressure zone North-8 of Ankara water distribution network. Division of the pressure zone, which consists of a pump station, a storage tank and a network supplying water to 25000 people, into subzones was accomplished by appropriate valve operations with the help of crews of the water utility. Data concerning consumers demands were obtained by the SCADA system of the utility. Geographical information system (GIS) was employed for having access to the water distribution system characteristics and further computations.