Pre-handoff messaging for qos-aware and reduced latency handoffs in cellular networks
Hücresel ağlarda servis kalitesi bilinçli ve az gecikmeli hücre değişimi için değişim öncesi mesajlaşma
- Tez No: 116336
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BUYURMAN BAYKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hücre Değişimi, Servis Kalitesi, Gölge Kümesi, Hücre Değişimi Önceliklendirme, IGMP, Kolay Hücre Değişimi, DiffServ, MPLS, Küme Kuyruklar. iv, Handoff, QoS, Shadow Cluster, Handoff Priority, IGMP, Soft Handoff, DiffServ, MPLS, Bulk Queues. iii
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
oz HÜCRESEL AĞLARDA SERVİS KALİTESİ BİLİNÇLİ VE AZ GECİKMELİ HÜCRE DEĞİŞİMİ İÇİN DEĞİŞİM ÖNCESİ MESAJLAŞMA Akan, Özgür Barış Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Buyurman Baykal Aralık 2001, 115 sayfa Hareketli kullanıcıların hücre değişimi sırasında kesinti yaşama olasılığını en aza indirmek, sorunsuz hücresel ağ operasyonu için en zor görevlerdendir. Hücre de ğişimi gecikmesinin en aza indirilmesi bu görevle doğrudan ilgilidir. Bu tez, erken mesajlaşma ve baz istasyonlarında beklenen ziyaretçi listesi işlemcilerini kullanan bir hücre değişimi yöntemini tanıtır. Bu yöntem, başlangıç ve hazırlık aşamaların önceden tamamlanmasına izin vererek hücre değişimi gecikmesi ve bu sırada kesinti yaşama olasılığının azaltılmasına olanak tanır. Yöntemin hücre değişimi öncelik- lendirme, hareketli İP ağlarında IGMP sorgu gecikmesinin engellenmesi, kullanıcı seçimli hücre değişimi yumuşaklığı, DiffServ entegrasyonu ile hücresel ağlarda ser vis kalitesi ve hücresel ağlarda MPLS gibi ileri uygulamaları tanıtılacaktır. Önerilen yöntemin ve uygulamalarının verimliliği ve performansı farklı koşullar altında ince lenecek ve sistem modellemesi ile kuyruk teori analizi ayrıca sunulacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PRE-HANDOFF MESSAGING FOR QOS-AWARE AND REDUCED LATENCY HANDOFFS IN CELLULAR NETWORKS Akan, Özgür Bans M.Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Buyurman Baykal December 2001, 115 pages Minimization of the probability of inevitable call blocking when mobiles cross the cell boundaries is one of the most effort consuming tasks for seamless opera tion of cellular networks. Handoff delay minimization is in parallel with this task. This thesis introduces a new inter-cell handoff method, which utilizes pre-handoff messaging and expected visitor list processors employed at base stations. It per mits the initiation and the preparation phases to be processed in advance resulting in minimized handoff latency, and hence minimized handoff call blocking probability. Further applications of this method are then presented including handoff prioritiza tion, IGMP query latency avoidance in Mobile IP networks, user selective handoff softness, QoS in cellular networks with DiffServ integration, and MPLS in cellular networks. Efficiency and performance exploration of the proposed method and its applications will be followed by presentation of its system modelling and queuing theoretical analysis.