GSM kontrollü akıllı ev otomasyonu
GSM controlled home automation
  1. Tez No: 245337
  2. Yazar: BARIŞ CİNCİROP
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FAHRİ VATANSEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Science and Technology, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Short message, Home automation, Gsm
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Teknolojinin hızla ilerlemesi evlerde düzenli olarak kullandığımız cihazları da etkilemiştir. Özellikle bu cihazların uzaktan kontrollü olması, lüks olmaktan çıkıp ihtiyaç haline gelmiştir. Eve gelmeden önce evdeki kombi, fırın gibi cihazların önceden çalıştırılabilmesi ve evde kimse yokken güvenlik sistemlerinin denetlenebilir olması istenmektedir. Tüm bunlar için GSM altyapısı uzaktan erişim için tercih edilmektedir.GSM sistemi üzerinden kontrol iki şekilde yapılabilmektedir. Bunlardan birincisi cep telefonu ile GSM şebekesinden evdeki herhangi bir telefonun aranıp istenilen işlemlerin telefon üzerindeki tuşlara basılarak yapılmasıdır. Bu günümüzde en çok kullanılan yöntemdir. İkinci yöntem ise GSM şebekesinden kısa mesaj göndererek evdeki cihazların kontrolüdür. Bu sistemler giderek gelişmektedir.SMS ile ev otomasyonu sisteminde herhangi bir cep telefonundan atılan mesaj evdeki SMS kontrol sistemine gelir, burada mesaj yorumlanır ve gerekli işler yapılmaktadır. Gelen mesajın hangi numaradan geldiği güvenlik açısından önemlidir.Bu çalışmada bir evdeki kombi, fırın, sulama sistemi ve aydınlatma sistemi kontrol sistemine bağlı cep telefonuna belirli formatta gönderilen mesaj ile çalıştırılıp durdurulmaktadır. Evde bulunan gaz sensörü sayesinde gaz kaçağı algılanmakta ve kontrol sistemi tarafından istenilen numaraya uyarı mesajı gönderilmektedir. Ayrıca evin kapı ve pencerelerinin izinsiz açılması kontrol sistemi tarafından algılanmakta ve istenilen numaraya uyarı mesajı gönderilmektedir. Bu şekilde bir evin uzaktan kontrolü GSM şebekesi üzerinden kısa mesaj gönderilerek gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Improvement of technology rapidly has affected the devices we use regularly at home. Especially , being remote control of these devices is not a luxury but a necessity. Before coming to home , devices such as combi boilers, oven are wnted to be worked and security systems are wanted to be controlled while nobody is at home. GSM network is preferred for remote access for all these.The control is done in two ways on GSM network. The fisrt of these is calling any telephone at home from GSM network and pushing the buttons which are desired to follow the instruction. This technique is used very often today. The second technique is controlling the devices at home by sending short message from GSM network.In the SMS controlled home automation system , a message which sent by any mobile phone delivers the SMS control system and it is expressed here and necessary instructions are followed. Which number the message comes from is very important for security. Also security is provided to control system Access via password.In the SMS controlled home automation system, a home boiler, furnace, irrigation system and ligthting control systems due to the system messages sent to your mobile phone with specific format is being run stop. House gas leak in a gas sensor and control systems are perceived by the desired number of warning messages are submitted. Opening doors and Windows without permission of the house also detected by the control system and the desired number being submitted to the warning message. Remote control of a house in this manner over the GSM network was conducted by sending a text message.