Rate-distortion based image coding with wavelets
Wavelet kullanarak oran-bozulma tabanlı görüntü kodlama
- Tez No: 116345
- Danışmanlar: DOÇ. DR. T. ENGİN TUNCER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Wavelet, Oran-Bozulma, Wavelet Paketleri. vı
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
oz WAVELET KULLANARAK ORAN - BOZULMA TABANLI GORUNTU KODLAMA Başkuş, Bülent Yüksek Lisans, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. T. Engin Tuncer Aralık 2001, 75 Sayfa Oran-Bozulma teorisi görüntü kodlama problemlerinde sağlam sonuçları olan iyi geliştirmiş bir teoridir. Oran-bozulma temelli kodlama algoritmaları oran-bozulma açısından en iyi sonucu verirler, özellikle wavelet yaklaşımlarıyla birleştirildiğinde güçlü sıkıştırma araçları haline dönüşürler. Bu çalışmada, oran-bozulma yaklaşımı kullanılarak bir görüntü kodlama problemi incelenmiş ve standart DCT tabanlı bir görüntü kodlama algoritması ile karşılaştırılmıştır. Bu yaklaşımın avantajı, kodlama başarımını artırmak için görüntüyü yoğun enerjili alt bloklara ayırarak oran-bozulma analizini her bir alt blokta ayrı ayrı yapabilmesidir.Bu bağlamda, 2 boyutta wavelet ayrışımı ve bu ayrışım için dinamik ağaç açılımı algoritması incelenmiştir. Bu ağaç açılım algoritması birçok farklı oran- bozulma noktası için oran ve bozulma değerlerini göz önünde bulundurur ve çalışma noktası olarak tanımlanan en uygun oran-bozulma değerlerini seçer. Tüm noktalar için çalışma noktası belirlendikten sonra, sonlu niceleyici kümesinden seçilen niceleyicilerle görüntü kodlanır. Temel amaç hedef bit değerine minimum bozulma ile ulaşmak olduğu için, seçilen en uygun çalışma noktasının bu hedefe ulaşmada önemi büyüktür. Bu algoritmanın getirdiği küçük ve ihmal edilebilir seviyedeki yük değişken ağaç yapısıdır. Bu çalışmada ayrıca, farklı wavelet tabanları kullanmanın algoritmaya etkisi analiz edilmiş ve eğer yeterince iyi wavelet tabanı kullanılırsa wavelet tabanlarım değiştirmenin algoritma başarımına etkisinin ihmal edilebilir düzeyde olduğu gözlenmiştir. Bu çalışmaya ek olarak, benzer görüntüler için tek bir aday ağaç yapısı kullanılma durumu irdelenmiştir. Elde edilen sonuçlar, bunun yoruma açık yaklaşım olduğunu göstermiştir. Çünkü kodlayıcının başarımdaki değişme sadece bazı özel durumlarda ve algoritmanın getirdiği yükten kurtulmak için kabul edilebilir. Ayrıca bu çalışmada oran-bozulma tabanlı kodlama algoritmasının görüntüyü bloklara ayırıp, her bir bloğa ayrı ayrı uygulayarak başarımı izlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RATE - DISTORTION BASED IMAGE CODING WITH WAVELETS Başkuş, Bülent MSc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor : Assoc. Prof. Dr. T. Engin Tuncer December 2001, 75 pages Rate - Distortion Theory is a well developed theory with strong results in image coding problems. Rate-distortion based coding algorithms are optimum in rate-distortion sense and they are especially powerful tools when combined with the wavelet approach. In this study, image coding problem is investigated by using rate-distortion approach and compared with the standard DCT based image coding algorithm. The advantage of this approach is to be able to decompose the image into energy compact subblocks and apply the rate-distortion analysis to each subblock separately in order to increase the coding performance. In this context, wavelet decomposition in 2D is examined and a dynamic tree pruning algorithm for 2D wavelet decomposition is developed. This tree mpruning algorithm considers the rate and distortion for different rate-distortion points and it chooses the optimum rate-distortion point which is called as an operating point. When an operation point is identified for all nodes, image is coded with selected quantizers from a finite quantizer set. Since the main aim is to reach the target bit budget with minimum distortion, selection of optimum rate- distortion points is important to reach this goal. The variable tree structure is an overhead of this algorithm which is considerably small and negligible. In this study, we have also analyzed the effect of the use of different wavelet bases for our algorithm and observed that changes in wavelet bases changes the performance of the algorithm negligibly when a sufficiently good basis is used. Additionally, we have examined the case of choosing a candidate tree structure for the similar images. It turns out that this is a liable approach since the change in performance of the coder might be acceptable under certain cases and the overhead of the coding algorithm may be averted. We also tested the performance of the rate-distortion based coding algorithm by dividing the image into blocks and then applying the algorithm to each of these blocks separately. Keywords : Wavelets, Rate-Distortion, wavelet packets, IV