Computational design of composite tubes and pressure vessels
Kompozit boruların ve basınçlı kapların hesaplamalı yöntemle tasarımı
- Tez No: 116346
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVEND PARNAS, PROF. DR. ÖMER GÜNDÜZ BİLİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: filaman sargı, kompozit tüp, basınçlı kap, elyaf takviyeli, basınç, eksenel yük, burma, bükme, sonlu elemanlar yöntemi, liner, kapak. iv, filament winding, composite tube, pressure vessel, fiber reinforced, pressure, axial force, torsion, bending, finite element method, liner, end closure. Üİ
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
oz KOMPOZİT BORULARIN VE BASINÇLI KAPLARIN HESAPLAMALI YÖNTEMLE TASARIMI İlhan, K. Ayşe Yüksek Lisans, Makine Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Levend Paraas Eş Danışman: Prof. Dr. Ömer Gündüz Bilir Eylül 2001, 105 sayfa Bu çalışmada, filaman sargı yöntemi ile üretilmiş kompozit tüplerin ve basınçlı kapların çeşitli yükler altındaki davranışı sonlu elemanlar yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Bu amaçla, analiz ve tasan uygulamaları için kullanılabilecek bir bilgisayar programı“Microsoft Visual Basic 6.0”programlama dili ile hazırlanmıştır. Kompozit tüplerin iç basınç, eksenel kuvvet, burma ve bükme momenti ile bu yüklerin bileşkeleri altındaki mekanik davranışları belirlenmiştir. Mevcut yükler ve geometri için, sistemin dayanabileceği en yüksek yük değerleri ve sisteme en yüksek dayanımı sağlayacak en uygun sarım açısı maksimum gerilme, maksimum şekil değiştirme ve Tsai-Wu isimli başarısızlık kriterleri ile hesaplanabilmektedir. Ayrıca, metal kapakların geometrik şekillerinin ve yük taşıyan ince metal iç katmanın tüplerin yük taşıma kapasitesine etkileri incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar deneysel değerlerle karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTATIONAL DESIGN OF COMPOSITE TUBES AND PRESSURE VESSELS İlhan, K. Ayşe M. S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Levend Parnas Co-Supervisor: Prof. Dr. Ömer Gündüz Bilir September 2001, 105 pages. In this thesis, the response of filament wound composite tubes and pressure vessels under various loading conditions has been investigated by the finite element method. For this purpose, a computer program has been developed in“Microsoft Visual Basic 6.0”language for the analysis and design applications. The mechanical behavior of the composite tubes under internal pressure, axial force, torsion, bending moment and combinations of these loads was investigated. Maximum tolerable values for a certain loading condition and geometry of tubes and the optimum winding angle can be calculated by utilizing the maximum stress, the maximum strain and Tsai-Wu failure criteria. Effects of end closure shapes and the load bearing metal liner on the structural performance of tubes were also investigated. The results obtained were compared with the experimental values.