An Inquiry into the environmental qualities of neighbourhoods in planned new settlements: The case of Batıkent
Planlı yeni yerleşmelerde konut çevrelerinin çevresel kalitesi üzerine bir araştırma: Batıkent örneği
  1. Tez No: 116350
  2. Yazar: AYSU PÜSKÜLCÜ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CANA BİLSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Yerleşmeler, Çevresel Kalite, Yeni Kentler, Konut Çevreleri, Mekansal Tasarım, Konut Çevrelerinin Tasarımı vı, New Settlements, Environmental Quality, New Towns, Residential Neighbourhoods, Spatial Design, Design of Housing Environments IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
öz PLANLI YENİ YERLEŞMELERDE KONUT ÇEVRELERİNİN ÇEVRESEL KALİTESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: BATIKENT ÖRNEĞİ Püskülcü, Aysu Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Cânâ Bilsel Ocak 2001, 201 sayfa Türkiye'de yeni yerleşmeler artan konut gereksinimine bir çözüm olarak üretilmekte ve bu yeni yerleşmeler kentlerimizin gelişiminde önemli rol oynamaktadırlar. Ancak, genel olarak bu yerleşmeler yaşayanların fiziksel olduğu kadar, sosyal, psikolojik ve kültürel gereksinimlerini yeterince karşılayamamaktadır. Türkiye'deki yeni yerleşmelerde çevre tek tip bloğun tekrarı ile yaratılmakta ve mekan tasarımına ve çevresel kaliteye yeterli önem verilmemektedir. Sonuçta ortaya sağlıksız yaşam çevreleri çıkmaktadır. Bu bağlamda, bu çalışmada yeni yerleşmelerin ve konut çevrelerinin tasarımdan kaynaklanan çevresel niteliklerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu inceleme ile, hem konut çevrelerinin tasarımının konutların tasarımı kadar önemli olduğunun, hem de mekansal tasarımın çevresel kalite elde etmekteki etkisinin vurgulanması amaçlanmaktadır. Batıkent, farklı ölçeği, tasarım ilkeleri ve organizasyon modeli ile, yeni yerleşmelerin ve konut çevrelerinin çevresel kalitesinin incelenmesinde örnek olarak seçilmiştir. Batıkent' de oluşan çevrenin değerlendirilmesi için, Batıkent içindeki beşayrı konut çevresinin çevresel kalitesi incelenmiştir. Bu inceleme, konu üzerindeki çalışmalar araştırılarak elde edilen dokuz çevresel kalite ölçütü kullanılarak yapılmıştır. Detaylı incelenen bu beş konut çevresi hem Batıkent'in genel çevre kalitesi, hem de kaliteli yaşam çevreleri elde etmek için kullanılabilecek tasarım ilkeleri ve kalite kriterleri üzerine bir değerlendirme olanağı vermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN INQUIRY INTO THE ENVIRONMENTAL QUALITIES OF NEIGHBOURHOODS IN PLANNED NEW SETTLEMENTS: THE CASE OF BATIKENT Püskülcü, Aysu M. Arch., Department of Architecture Supervisor: Assist. Prof. Dr. Cânâ Bilsel January 2001, 201 Pages New settlements in Turkey are constructed as a solution to the increasing housing demand and they play an important role in the growth of our cities. But these new settlements in general are insufficient to meet the physical, social, psychological and cultural needs of their inhabitants. In the new settlements of Turkey environments are generally formed by the repetition of identical blocks and the design of the spatial arrangements and environmental qualities are not given the needed importance. The result is the formation of unhealthy living environments. In this study, the environmental qualities of new settlements and their neighbourhoods, formed as a result of their spatial designs, are aimed to be examined. By this examination, it is aimed to emphasise that the design of the housing environments is mas important as the design of the houses, and to point out the effect of the spatial design on achieving environmental quality in the living areas. Batikent is chosen as an example for the examination of the environmental qualities of new settlements and their neighbourhoods in Turkey because it is a pioneering experience and an outstanding example with its scale, design principles and organisation method. For the evaluation of the environment formed in Batikent, environmental qualities of five neighbourhoods in Batikent are examined by using nine environmental quality criteria that are derived from a research on the literature on this subject. These five neighbourhoods studied in detail both give an idea about the general quality of Batikent as a new settlement and also about the design principles and quality dimensions that can be used to achieve quality living environments.