The Effect of demonstration method based on conceptual change approach on students' understanding of electrochemistry concepts
Kavramsal değişim yaklaşımına dayalı gösteri yönteminin elektrokimya konusunu anlamaya olan etkisi
  1. Tez No: 116349
  2. Yazar: EBRU GEDİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMİDE ERTEPINAR, PROF. DR. ÖMER GEBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Deneye Dayalı Kavramsal Değişim Yaklaşımı, Geleneksel Kimya Anlatım Yöntemi, Kavram Yanılgısı, Elektrokimya, Bilimsel İşlem Becerisi, Kimya Dersi Tutum Ölçeği vı, Demonstration Method Based on Conceptual Change Approach, Traditionally Designed Chemistry Instruction, Misconception, Electrochemistry, Science Process Skills, Attitude Toward Chemistry. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
öz KAVRAMSAL DEĞİŞİM YAKLAŞIMINA DAYALI GÖSTERİ YÖNTEMİNİN ELEKTROKİMYA KONUSUNU ANLAMAYA OLAN ETKİSİ GEDİK, Ebru Yüksek Lisans, Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Hamide Ertepınar Ortak Tez Danışmanı: Prof. Dr. Ömer Geban Kasım 2001, 106 sayfa Bu çalışmanın başlıca amacı kavramsal değişim yaklaşımına dayalı gösteri yönteminin kullanımının lise üçüncü sınıf öğrencilerinin elektrokimya konusundaki kavramlarla ilgili başarılarına ve kimya dersine olan tutumlarına etkisini geleneksel kimya öğretim yöntemi ile karşılaştırarak ortaya çıkarmaktır. Bu çalışma, ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel Lisesinden aynı öğretmenin iki ayrı sınıftaki 46 lise üçüncü sınıf öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma 2000-2001 yılı sonbahar döneminde yapılmıştır. Bu çalışmada, iki sınıftan biri rasgele deney grubu olarak seçilmiş ve bu sınıfta electrokimya konusu öğretilirken kavramsal değişim yaklaşımına dayalı gösteri yöntemi uygulanmıştır. Kontrol grubu olarak seçilen sınıfta isekonu öğrencilere geleneksel yöntemle anlatılmıştır. Araştırmada Elektrokimya Kavram Testi, öğrencilerin elektrokimya konusundaki başarılarının, Kimya Tutum Ölçeği ise öğrencilerin kimya dersine olan tutumlarının ölçülmesinde kullanılmıştır. Bilimsel İşlem Beceri Testi ile de öğrencilerin bilimsel işlem becerileri ölçülmüştür. Bu çalışmanın hipotezlerini test etmek için t-testi ve Ortak Değişkenli Varyans Analizi kullanılmıştır. Analiz sonuçları, kavramsal değişim yaklaşımına dayalı gösteri yöntemi kullanılan öğrencilerin elektrokimya kavramları ile ilgili başarılarının, geleneksel kimya anlatımı öğrenim gören öğrencilere göre daha yüksek olduğunu göstermiştir. Ayrıca kavramsal değişim yaklaşımına dayalı gösteri yöntemi kullanılan öğrencilerin kimya dersine olan tutumlarının geleneksel kimya öğretiminden faydalanan gruba göre daha pozitif olduğu gözlenmiştir. Bilimsel işlem becerisi ise öğrencilerin elektrokimya ile ilgili başarıları için güçlü bir belirleyicidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF DEMONSTRATION METHOD BASED ON CONCEPTUAL CHANGE APPROACH ON STUDENTS' UNDERSTANDING OF ELECTROCHEMISTRY CONCEPT GEDİK, Ebru M.S., Department of Secondary Science and Mathematics Education Supervisor: Prof. Dr. Hamide Ertepınar Cosupervisor : Prof. Dr. Ömer Geban November 2001, 106 pages The main purpose of this study was to compare the effectiveness of the demonstration method based on conceptual change approach and traditionally designed chemistry instruction on 11th grade students' understanding of electrochemistry concepts and attitudes toward chemistry as a school subject. In this study 46 eleventh grade students from two classes of a Chemistry Course instructed by the same teacher from METU Development Foundation Private School took part. This study was conducted during the 2000- 2001 fall semester. There were two groups in the study. One of the classes was randomly assigned to the experimental group, which was exposed to demonstration method 111based on conceptual change approach, the other class was instructed as the control group, which was exposed to traditionally designed instruction over a period of six weeks. To examine the effect of the treatment on dependent variables; chemistry achievement related to electrochemistry concepts was measured with Electrochemistry Concepts Test, and attitudes toward chemistry as a school subject was measured with Attitude Scale Toward Chemistry. Science Process Skill Test was used at the beginning of the study to determine students' science process skills. t-test and ANCOVA were used for testing the hypotheses of the study. The result showed that the students who used the demonstration method based on conceptual change approach had significantly higher scores with respect to achievement related to electrochemistry concepts than the students who taught with the traditionally designed chemistry instruction. In addition, the demonstration method based on conceptual change approach group produced significantly higher positive attitudes toward chemistry as a school subject than the traditionally designed chemistry instruction group. Also, science process skills was a strong predictor for the achievement related to electrochemistry concepts.