Integration of SCADA (supervisory control and data acquisition) with GIS (geographic information systems) for water quality modeling of distribution networks
Su dağıtım şebekelerinin kalite modellemesinde SCADA (yönetsel denetim ve veri elde etme)'nin CBS (coğrafi bilgi sistemleri) ile entegrasyonu
- Tez No: 116355
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİ MERZİ, PROF. DR. SELÇUK SOYUPAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Su Dağıtım Şebekeleri, Kalite Modellemesi, EPS, Ankara İçme Suyu Şebekesi, SCADA, CBS, N8 Basınç Zonu vı, Water Distribution Networks, Water Quality Modeling, EPS, Ankara Water Distribution Network, SCADA, GIS, N8 Pressure Zone. IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
öz SU DAĞITIM ŞEBEKELERİNİN KALİTE MODELLEMESİNDE SCADA (YÖNETSEL DENETİM VE VERİ ELDE ETME)'NİN CBS (COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ) İLE ENTEGRASYONU BAĞCI, Gökhan Yüksek Lisans, Çevre Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Nuri MERZİ Ortak tez Yöneticisi: Prof. Dr. Selçuk SOYUPAK Aralık 2001, 164 sayfa İçme suyunun arıtma tesisinden çıkıp tüketiciye ulaşana kadar geçen zaman içinde kalitesinin bozulması, su dağıtım şebekelerinde, su kalite gereksinimleri açısından önemli bir konudur. Klor su dağıtım şebekelerinde yoğunlukla kullanılan dezenfektanların başında gelmektedir. Ankara su dağıtım şebekesi içerisinde yer alan N8 basınç bölgesinin kalite modeli, Dinamik Simulasyon baz alınarak, yedi günlük veri seti kullanılmak suretiyle geliştirilmiştir. Model'de dağıtım şebekesinin içindeki bakiye klor konsantrasyonları araştırılmıştır. Modellemeyi gerçekleştirmek için Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi'ne (ASKİ) bağlı Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ve yönetsel denetim ve veri elde etme (SCADA) sistemleri entegre edilmiştir.N8 su dağıtım sisteminin, şebeke ve topografik verisini elde etmek için ASKİ Coğrafi Bilgi Sisteminden (CBS) yararlanılmıştır. Bu veri N8 su dağıtım şebekesinin hidrolik modellemesinde kullanılmıştır. P23 pompa istasyonundaki ve T53 deposundaki işletimsel veri ASKİ SCADA sistemi aracılığıyla toplanmıştır. P23 pompa istasyonundan toplanan veri; saatlik giriş ve çıkış basıncı ile buna bağlı debi değerlerini, saatlik serbest klor değerlerini ihtiva etmektedir. T53 su deposundan alınan veri ise, depodaki saatlik su seviye değelerinden oluşmaktadır. N8 basınç bölgesini klor konsantrayonları açısından betimlemek için onüç örnekleme istasyonu belirlenmiştir. Bakiye klor değerleri örnekleme istasyonlarından alınan örneklerle ölçülmüştür. Örnekleme ve ölçüm süreci toplam bir hafta sürmüştür. Laboratuvar analizleri sonucu Ana-akım klor bozunma tepkime hız sabiti: 5.4913 gün"1 olarak bulunmuştur. Modelin kalibrasyonunda ve verifikasyonunda değişik veri setleri kullanılmıştır. Kalibrasyon süreci sonucu, cidar tepkime hız sabiti 0.075 m/gün olarak elde edilmiştir. Verifikasyon süreci sonucunda modelin örnekleme istasyonundaki ölçülen değerlerle oldukça uyumlu sonuçlar ortaya koyduğu görülmüştür. N8 basınç bölgesinde istenilen düzeyde bakiye klor değerleri elde etmek için, yapısal ve işletmeye yönelik öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INTEGRATION OF SCADA (SUPERVISORY CONTROL AND DATA ACQUISITION) WITH GIS (GEOGRAPHIC INFORMATION SYSTEMS) FOR WATER QUALITY MODELING OF DISTRIBUTION NETWORKS BA?CI, Gökhan M.S., Department of Environmental Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nuri MERZİ Co-Supervisor: Prof. Dr. Selçuk SOYUPAK December 2001, 164 pages The deterioration of the quality of potable water, after it leaves the treatment plant, is an important issue regarding the water quality requirements of water distribution networks. Chlorine is one of the major disinfectants extensively used in distribution system. The water quality model of the pressure zone North-8 (N8) of the water distribution system of Ankara has been constructed based on extended period simulation (EPS) with a set of data for seven days. Residual chlorine concentrations in distribution system were investigated as the model constituent. Geographic Information Systems (GIS) and Supervisory Control and Data Acquisition (SCADA) Systems of the Ankara Water Utility (ASKİ) were integrated together to perform modeling.ASKİ GIS was utilized to collect network and topographical data of North-8 (N8) water distribution system. This data was employed for the hydraulic model of the N8 water distribution system. ASKİ SCADA system has been utilized mainly to gather operational data related to the pump station; P23 and the storage tank; T53. Data collected from P23 was hourly inlet and exit pressures of the pump station and corresponding discharge values, and free residual chlorine values. The data collected from T53 was hourly water level records of the tanks. Thirteen sampling stations were selected to represent the N8 pressure zone concerning free chlorine concentrations. Free chlorine residual values were measured for samples obtained from sampling stations. Sampling and measurement program was carried out for a week. The chlorine bulk decay coefficients were determined in laboratory and it was evaluated as 5.4913 day"1. Different data sets were used to calibrate and verify the model. The estimated value of wall decay coefficient was 0.075 m/day as a result of calibration process. At the verification stage it was found that the model predicted fairly well the chlorine concentrations at the sampling stations. Both structural and operational solutions have been offered to satisfy acceptable chlorine residual, throughout the pressure zone.