A New methodology for the seismic assessment of existings buildings in Turkey
Türkiye'deki mevcut binaların deprem güvenilirliğinin tespiti için yeni bir yöntem
- Tez No: 116359
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNEY ÖZCEBE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Betonarme, sismik hasar görebilirlik, discriminant analizi, depremler. vı, reinforced concrete, seismic vulnerability, discriminant analysis, earthquakes. IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
öz TÜRKİYE'DEKİ MEVCUT BİNALARIN DEPREM GÜVENİLİRLİĞİNİN TESPİTİ İÇİN YENİ BİR YÖNTEM Pay, Ali Cihan Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Güney Özcebe Ağustos 2001, 175 Sayfa Bu çalışmada, betonarme binaların sismik olarak hasar görebilirliğini tahmin edebilmek için istatistiksel analize dayanan bir yöntem sunulmuştur. İstatistiki analizler, mühendislik muhakemesi ve gözlemlere göre seçilmiş bir dizi yapı mühendisliği değişkenleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bolu, Düzce ve Kaynaşlı'dan 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremleri sonrasında toplanılan mevcut bilgiler,“diskriminant analizi”yolu ile incelenmiştir. Hasarlı yapıların özellikleri göz önüne alındığında, kat adedi, çıkmalar, yumuşak kat, planda düzenlilik ve eylemsizlik momentleri kareleri toplamının karekökü'nün (EMKTK) ana değişkenler olarak kullanılmasına karar verilmiştir. Ancak, yapılan analizler sonrasında“çıkmalar”ve“yumuşak kat”değişkenleri istatistiki olarak önemsiz bulunmuştur. Bu nedenle istatistiki analiz, kalan diğer değişkenler üzerine kurulmuştur; bunlar, kat adedi, planda düzenlilik ve EMKTK' dir. Önerilen metod 1992 Erzincan depreminden sonra toplanan mevcut bilgilere uygulanmış ve tatminkar sonuçlar alınmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A NEW METHODOLOGY FOR THE SEISMIC VULNERABILITY ASSESSMENT OF EXISTING BUILDINGS IN TURKEY Pay, Ali Cihan M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Güney Özcebe August 2001, 175 Pages In this study, a new methodology is presented to predict the seismic vulnerability of reinforced concrete structures by statistical analysis based on a number of structural parameters selected on the basis of engineering judgment and observations. The available data collected after the 17 August and 12 November 1999 earthquakes in Bolu, Düzce, and Kaynaşlı are examined by utilizing“discriminant analysis”. Considering the characteristics of the damaged structures, the following parameters are decided as the basic parameters for the assessment of vulnerability: number of stories, degree of overhang, soft story, redundancy, and square root of sum of squared moment of inertias (SRSSI). However, during the discriminant analysis, two parameters, overhang and soft story, are found to be statistically insignificant. Therefore, the statistical analysis is based on the remaining three parameters; namely: number of stories, redundancy, and SRSSI. The proposed inmethod is checked with respect to the available data collected after the 1992 Erzincan earthquake and performed quite satisfactorily.