Quantitative evaluation of assessment methods in the 2007 Turkish earthquake code
2007 deprem yönetmeliğinde yer alan mevcut bina değerlendirme yöntemlerinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 201775
  2. Yazar: ALİ ŞENGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALUK SUCUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deprem Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Earthquake Engineering, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: 2007 Türk Deprem Yönetmeliği, Doğrusal olmayan analiz yöntemleri, doğrusal elastik analiz yöntemleri, global performans, yöntem kabul değerlendirmesi, 2007 Turkish Earthquake Code, assessment, retrofit, nonlinear procedure, linear elastic procedure, global performance, acceptance criteria
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 235
Özet
Türkiye sismik olarak aktif bir bölgede konumlanmış ve yüzyıllar boyunca deprem sebebiyle can ve mal kaybı yaşayan ülkeler arasında yüksek sıralarda yer almıştır. Buna ek olarak, ülkenin bina stoğu, kötü inşaat kalitesi ve deprem açısından yetersiz statik sistemlerden oluşmaktadır. Bunun sonucu olarak hızlı ve güvenilir değerlendirme ve güçlendirme yöntemlerininin ihtiyacı doğmuştur. 2007 Deprem Yönetmeliği mevcut binaların değerlendirilmesi ve güçlendirilmesi konulu yeni bir başlık içermektedir. Yönetmelikte yer alan değerlendirme yöntemleri doğrusal elastik ve doğrusal olmayan yöntemler olarak ayrılabilir. Mühendis bu iki yöntemden birini hiçbir sınırlama olmaksızın kullanabilir. vii Bu çalışmada, 2007 Deprem Yönetmeliğinde yer alan mevcut bina değerlendirme ve güçlendirme yöntemlerinin aralarındaki farklılıkları irdelemek amaçlı bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla, 2007 Deprem Yönetmeliğindeki yöntemler kullanılarak iki çift mevcut ve güçlendirilmiş konut binasının değerlendirmesi yapılmıştır. Değerlendirme sonuçları, beş katlı örnek binanın maruz kaldığı 1999 Düzce depremindeki gerçek hasar durumu ile karşılaştırılmıştır. Ek olarak, altı katlı örnek binanın dıştan perde ile güçlendirilmesi seçeneğinde ankraj hesabı yöntemi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Turkey is located on a seismically active region and ranks high among all countries that have suffered losses of life and property due to earthquakes over many centuries. In addition, its building stock has usually poor construction quality with seismically improper structural systems. These lead to a need for rapid and reliable assessment and retrofit procedures. In the 2007 Turkish Earthquake Code, a new chapter is included for assessment and retrofit of existing buildings. The assessment procedures proposed in the Code are classified as linear elastic and nonlinear procedures. An engineer is allowed to choose one of these two procedures without any restriction. In this study, a research was undertaken in order to clarify the differences between the seismic assessment procedures in the 2007 Turkish Earthquake Code. For this purpose, two pairs of existing and retrofitted residential buildings v were assessed according to the principles of both procedures proposed in the 2007 Turkish Earthquake Code. The assessment results were also compared with the actual performance observations from a 5-storey building which suffered damage during the 1999 Düzce earthquake. In addition, an anchorage design methodology was developed for the exterior coupled shear wall retrofit solution, and tested on a 6-storey case study building.