Interactive geographical information systems on the internet: Development of a web-based application for Turkey's socio-economic data
İnternet üzerinde etkileşimli coğrafi bilgi sistemleri: Türkiye'nin sosyo-ekonomik verisine dayalı ağ tabanlı uygulama geliştirilmesi
- Tez No: 116360
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Geographical Information, Geographic Information Systems (GIS), Internet, Web-Based GIS, Distributed Geographic Data, Interactive Maps, Mapping, WWW, ESRİ, MapObjects, MolMS, WebLink, Information Technology IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
öz İNTERNET ÜZERİNDE ETKİLEŞİMLİ COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ: TÜRKİYE'NİN SOSYO-EKONOMİK VERİSİNE DAYALI AĞ TABANLI UYGULAMA GELİŞTİRİLMESİ Özen, Özgehan Yüksek Lisans, Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Oğuz Işık Eylül 2001, 138 sayfa Bu tez çalışması, teknolojideki hızlı gelişmeler çerçevesinde, mekansal veriye ulaşmanın yeni yollarını araştırmayı konu edinmiştir. Bu çalışmada Coğrafi Bilgi Sistemleri ve İnternetin bir araya getirilmesiyle Türkiye'nin sosyo-ekonomik verilerine ulaşım ve bu veriler üzerinde sorgulama yapılmasına izin veren bir uygulama geliştirilmesi esas alınmıştır. Günümüzde, Intemet'in her türlü verinin paylaşımını kolaylaştırdığı düşünülürse, Coğrafi Bilginin de bu kanal üzerinden paylaşımı, zaman ve mekan bağımsız olarak gerçekleşebilecektir. Bu bağlamda, Internet, insanların mekansal veriye ulaşımını ve bu veri ile etkileşimini değiştirecek olan en önemliortamdır. Bilişim ve Coğrafi Bilgi teknolojierindeki gelişmeler ve yenilikler, hergün önümüze, yeni pencereler açmaktadır. Bu iki teknolojinin birleştirilmesi. Coğrafi Veri üzerinde etkileşimli haritalama ve analiz olanaklarının yanısıra, birçok karar verme mekanizmasında kamu katılımını arttırıcı bir rol oynamaktadır. Teknolojideki son gelişmeler, geçmişte kullanılan statik ve hazır haritaların yerini, dinamik ve eş-zamanlı hazırlanacak haritalara bırakma olanağını kullanıma açmıştır. Bu yöntemle hazırlanacak olan haritaların, kullanıcıların isteklerini en üst seviyede tatmin edeceklerine hiç şüphe yoktur. Bu çerçevede, bu çalışma Türkiye'nin sosyo-ekonomik verilerinin. Internet ortamında etkileşimli bir biçimde harita olarak sunulmasını ve sorgulama yapılmasını sağlayacak bir uygulama geliştirmeyi hedeflemektedir. Anahtar Kelimeler. Coğrafi Veri, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), Internet, Web-Tabanlı CBS, Dağıtılabilecek Coğrafî Veri, Etkileşimli Haritalar, Haritalama, Ağ, ESRİ, MapObjects, MolMS, WebLink, Bilişim Teknolojileri. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INTERACTIVE GEOGRAPHICAL INFORMATION SYSTEMS ON THE INTERNET: DEVELOPMENT OF A WEB-BASED APPLICATION FOR TURKEY'S SOCIO-ECONOMIC DATA Özen, Özgehan M.S., Department of Geodetic and Geographic Information Systems Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Oğuz Işık September 2001, 138 pages This thesis analyzes reaching the new ways of spatial data with the rapid development of new technologies in mapping software and computers. It draws an outline to combine GIS and World Wide Web to give an access to Turkey's Socio- Economic Data. As the world is shifting to an information network, this study supports the idea that like the other information resources, geographic information can be accessed globally over this network without any concern of time and location. The developments and innovations in the communication and the mapping technology open new windows for many other branches of science. The Internet - the network of 111networks - is growing rapidly and provides customized, accessible and interactive sources of information. It has been changing the ways that people manipulate and capture spatial information. The Geographical Information Systems (GIS) allow users to analyze and to manipulate the spatial information easily. The combination of these two technologies provides interactive mapping and spatial analysis tools for enhancing the public participation in many decision-making processes. The innovations in technology have altered the concept of static and pre-defined maps into interactive and real-time maps that will fully satisfy the end-user's needs. In this frame of reference, this study aims to achieve an application that allows users to access and make queries on the Turkey's Socio-Economic Data on the World Wide Web.