Guidance and control of a spinning missile
Dönen bir füzenin güdümü ve kontrolü
  1. Tez No: 116369
  2. Yazar: BÜLENT SEMERCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OZAN TEKİNALP, DR. OSMAN MERTTOPÇUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Spinning Missile, Missile Dynamics, Missile Autopilot, Missile Guidance and Control, Proportional Navigation, LQR with Full State Feedback, Optimal Control, Flight Simulation, Variation of Aerodynamic Coefficients, Pulse Width Modulation IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
öz DÖNEN BİR FÜZENİN GÜDÜM VE KONTROLÜ Semerci, Bülent Yüksek Lisans, Havacılık Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Ozan Tekinalp AĞUSTOS 2000, 148 sayfa Bu tezde klasik ve modern kontrol teknikleri kullanılarak fırıldak gibi dönen karadan havaya omuzdan atılabilen bir füzenin güdüm ve kontrolü sunulmuştur. Bu amaçla, fırıldak gibi dönen bir füzenin matematiksel modeli çıkartılmıştır ve denge koşullarını tanımlamak için, otopilot tasarımı için ve oransal yön bulma güdümü için dönmeyen koordinat sistemi adıyla yeni bir koordinat sistemi önerilmiştir. Dönmeyen koordinat sistemi ile füze üzerindeki koordinat sistemi arasında dönüşüm matrisinin türetilmesi ve kullanılışı gösterilmiştir. Sonra, yunuslama düzlemi ivme otopilotu tasarımı için, dönüşüm fonfsiyon metodları, klasik kontrol tekniği olarak kullanılmıştır. Yapılmış olan tasarımın performansını değerlendirmek ve göstermek için üç serbestlik dereceli yunuslama düzlemi içerilmiş doğrusal olmayan simülasyon programı gelistirimiştir ve sonuçlar tartışılmıştır. Modem kontrol tekniği olarak doğrusal tüm hal değişkenlerigeribildirimli ikinciderece düzenleyici, otopilot tasarımı için kullanılmıştır. Düzenleyicinin gürbüzlüğünü göstermek ve yapılan tasarımın performansını test etmek için, içerisinde rüzgar modeli, değişik türlerde sensör hata modelleri, ikinci dereceden kontrol tahrik birimi ve dalga boyu modülasyonu ile oluşturulmuş kontrol tahrik birimi olan altı serbestlik dereceli doğrusal olmayan simülasyon programı geliştirilmiştir ve sonuçlar tartışılmıştır. Ayrıca, füze aerodinamik parametrelerinin değişimi ile oluşturulmuş Monte-Carlo simulasyonları yapılarak performans gürbüzlüğü test edilmiştir. Anahtar Kelimeler : Fırıldak Gibi Dönen Füze, Füze Dinamiği, Füze Otopilotu, Füze Güdüm ve Kontrolü, Oransal yön bulma, Doğrusal Tüm Hal Değişkenleri Geribildirimli ikinciderece Düzenleyici, Optimal Kontrol, Uçuş Simülasyonu, Aerodinamik Katsayıların Değişimi, Dalga Boyu Modülasyonu vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GUIDANCE AND CONTROL OF A SPINNING MISSILE Semerci, Bülent M.Sc, Department of Aeronautical Engineering Supervisor: Doc. Dr. Ozan Tekinalp AUGUST 2000, 148 pages This thesis presents guidance and control of a spinning manportable surface to air missile with classical and modern control design techniques. For this purpose, a mathematical model for a rolling missile is derived and a new frame called non- rolling frame is proposed to define the trim conditions, to design the autopilot and to carry out the proportional navigation guidance. The derivation and usage of the transformation matrix between the non-rolling frame and missile body frame are presented. Then, the transfer function methods are used as a classical control technique to design pitch plane acceleration type autopilot. To evaluate and illustrate the performance of the design, three degree of freedom pitch plane non linear simulation program is developed and the results are discussed. Linear quadratic regulator with full state feedback is used as a modern control technique to design the autopilot in the regulator. To demonstrate the robustness of the IIIlinear quadratic regulator and to test the performance robustness of the design, six degree of freedom non-linear simulation program including a gust model, different kinds of sensor error models, second order control actuation system model and pulse-width modulated actuator model is developed and the results are discussed. Performance robustness is further tested through the Monte Carlo simulations by perturbing the missile aerodynamic parameters.