Assessment of performance parameters of cogeneration systems
Kojenerasyon sistemlerinin performans parametrelerinin değerlendirilmesi
- Tez No: 116370
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜLAY YEŞİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kojenerasyon, Birinci Yasa Verimi, Güç-Isı Oranı, Enerji Tasarruf Endeksi, PURPA Verimi, İkinci Yasa Verimi vı, Cogeneration, Fuel Utilization Efficiency, Power-to-Heat Ratio, Energy Saving Index, PURPA Efficiency, Second Law Efficiency IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
öz KOJENERASYON SİSTEMLERİNİN PERFORMANS PARAMETRELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ ÇUBUKÇU, Niky Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Tülay YESİN Temmuz 2001, 137 sayfa Aynı yakıt kaynağı kullanılarak, eş zamanlı olarak elektrik ve süreç ısısı üretmek anlamına gelen kojenerasyon kavramı, endüstride yakıt maliyetlerini azaltmakta çok başarılı olduğunu kanıtlamıştır. Kojenerasyon sistemlerinin seçimi teknik ve ekonomik etmenleri içeren kompleks bir karardır. Bu çalışmanın konusu, kojenerasyon sistemlerinin termodinamik açısından incelenmesidir. Literatürde, kojenerasyon sistemlerinin performansının değerlendirilmesi için birçok parametre önerilmiştir. Bu sunulan parametreleri gözden geçirdikten sonra, birçoğunun birbirleri cinsinden ifade edilebilir olduğu sonucuna varıldı. Bu nedenle aralarından yalnızca birkaçı kojenerasyon sistemlerini incelemek üzere seçildi. Bunlar, Birinci Yasa Verimi, Güç-Isı Oranı, İkinci Yasa Verimi, Enerji Tasarruf İndeksi ve PURPA Verimi'dir. Değişik kojenerasyon sistemi biçimleri arasından literatürde sunulan veya halihazırda çalışan dört farklı kojenerasyon sistemi, ki bunlar gaz/buhar kombine çevrimi, dıştan yanmalı gaz türbini, tekrar ısıtmak dıştan yanmalı gaz türbini ve ön ısıtmalı dıştan yanmalı gaz türbini sistemleridir, farklı çalışma koşullan altında incelendi.Her çalışma koşulunda, seçilmiş performans değerlendirme parametreleri hesaplandı. İncelemeler sonucunda, Birinci Yasa Verimi'nin kojenerasyon sistemlerinin analizinde yanıltıcı sonuçlar verdiği belirlendi. Güç-Isı Oranının ise, kojenerasyon sistemlerinin performansını ölçemeyecek kadar basit olmakla beraber diğer performans parametrelerinin hesaplanmasında yardımcı olacağı saptandı. Kojenerasyon sistemlerinin performansları hakkında en detaylı bilginin ikinci Yasa Verimi'nden elde edileceği ve mutlaka referans parametre olarak kullanılması gerektiği belirlendi. Enerji Tasarruf İndeksi'nden konvensiyonel sistemlere kıyasla kojenerasyon sisteminin kullanımı ile elde edilen avantajları ölçmekte yararlanılabilir olduğu sonucuna varıldı. Ancak, Enerji Tasarruf İndeksi'nin, mukayese için, mevcut kojenerasyon sistemi ile aynı yakıtı kullanan konvansiyonel bir güç santrali ve kazan birleşik sisteminin varlığına gereksinimi vardır. Son olarak, sayısal değeri çevre koşullarından bağımsız olan PURPA Verimi, önerilen bir kojenerasyon sisteminin yasal zeminlerde yapılabilirliğini saptamaya yararlı olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ASSESSMENT OF PERFORMANCE PARAMETERS OF COGENERATION SYSTEMS ÇUBUKÇU, Nilay M.Sc, Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Tülay YEŞİN July 2001, 137 pages Cogeneration, which involves simultaneous production of both electricity and process heat by using the same fuel source, proves to be a very successful concept in reducing fuel costs in the industry. The selection of a cogeneration system is a complex decision, which involves technical and economical considerations. This study is concerned with the thermodynamic aspects of cogeneration systems. In literature, several parameters are proposed to assess the performance of cogeneration systems. After a review of the suggested parameters, we note that many of them are interrelated and therefore, only a few representatives are selected: Fuel Utilization Efficiency, Power-to-Heat Ratio, Second Law Efficiency, Energy Saving Index, and PURPA Efficiency. Four configurations for cogeneration systems either proposed in literature or currently under operation, which are gas/steam combined cycle cogeneration system, indirect fired air turbine system, indirect fired air turbine system with reheat, and indirect fired air turbine system with regeneration, are selected for study under various operating conditions. At each set of operating conditions, we evaluate the selected performance assessment parameters. iiiUpon investigation we have concluded that, Fuel Utilization Efficiency leads to erroneous conclusions in analyzing cogeneration systems. Power-to-Heat Ratio is too simple to provide information about the performance of a cogeneration system, but is useful in evaluating the other performance parameters. Second Law Efficiency reveals the most detailed information about a cogeneration system and should be used as the reference criterion. Energy Saving Index is very practical and can be readily employed to determine the advantages brought by the use of cogeneration versus conventional systems. However, it requires, for comparison, the availability of a reference conventional composite system of power plant and furnace running on the same fuel as the cogeneration system under study. Finally, PURPA Efficiency, which can be evaluated independent of the properties of the environment, is important to assess the feasibility of a proposed cogeneration system on legal grounds.