A New playout buffering mechanism for internet telephony applications
İnternet üzerinde telefon uygulamaları için yeni bir dinletim geciktirme mekanizması
- Tez No: 116406
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK RÜYAL ERGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: İnternet telefonu, değişken gecikme, dinletim geciktirme iv, Internet telephony, jitter, playout buffering m
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
oz INTERNET ÜZERİNDE TELEFON UYGULAMALARI İÇİN YENİ BİR DİNLETİM GECİKTİRME MEKANİZMASI Hintoğlu, Mustafa Hakan Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Faruk Rüyal Ergül Haziran 2001, 79 sayfa İnternet'in sınırsız kapsama alanına sahip ve sınırsız bilgi içeren bir haberleşme ağı haline gelmesi, bu ağ üzerinde işitsel içerik taşıma çabalarını tetikledi. Bugünkü altyapısı ise bu ağın verdiği servisin“elinden gelenin en iyisi”ile sınırlanmasına sebep olmaktadır. Bu sebeple, değişken gecikme gibi bazı servis kalitesi parametreleri uç noktalarda ele alınmaktadır. Alıcı ses örneklerinin kullanıcıya dinletilmesini geciktirir. Konuşma parçalarım bağımsız olarak ele almak yerine bunları gruplar halinde değerlendiren yeni bir dinletim geciktirme mekanizması geliştirilmiştir. Bu mekanizmanın performansı bir paketler arası zaman dağılım simulatörü kullanarak deneysel olarak değerlendirilmiştir ve öngörme tabanlı bir algoritmanın performansıyla karşılaştırılmıştır. Sonuçlar göstermiştir ki yeni mekanizma gecikme değişikliklerinde daha kararlı davranmaktadır ve bir konuşma parçasına ait paketler alınırken zaman boşlukları görüldüğünde daha iyi bir performans göstermektedir. Diğer yandan, daha fazla gecikmeye sebep olmakta ve daha fazla depolama alam gerektirmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A NEW PLAYOUT BUFFERING MECHANISM FOR INTERNET TELEPHONY APPLICATIONS Hintoğlu, Mustafa Hakan M.S., Department of Electrical And Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Faruk Rüyal Ergül June 2001, 79 pages The realization of Internet to be a communication network of unlimited coverage and unlimited information has triggered a great effort to carry audio content on it. However, current infrastructure does not let this network provide more than a“best effort service”. Hence, some quality of service parameters like variable delay are handled at the endpoints. The playout of audio samples are delayed at the receiver. A new playout buffering mechanism is introduced that handles a union of talkspurts rather than handling each talkspurt independently. The performance of introduced mechanism was experimentally evaluated using a wide area network distribution generator simulating the packet interarrival times, and compared with one of the estimation-based algorithms. The experimental results indicate that our mechanism is more stable to delay variations and performs better than the estimation-based algorithm when gaps occur in the packet arrivals in a talkspurt. However, it leads to increased delay and more buffer space requirement.