Optimization of culture conditions for scytalidium thermophilum endoglucanase production on lignocellulosic biomass
Lignoselülozik biyokütle üzerinde scytalidium thermophilum endoglukanaz üretimi için kültür koşullarının optimize edilmesi
  1. Tez No: 116407
  2. Yazar: KADRİ KIVANÇ YARANGÜMELİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜMRÜT BEGÜM ÖZEL, DOÇ. DR. UFUK BAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Scytalidium thermophilum, Torula thermophila, selülaz, endoglukanaz, lignoselülozik biyokütle vı, Scytalidium thermophilum, Torula thermophila, cellulase, endoglucanase, lignocellulosic biomass IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
oz LİGNOSELÜLOZİK BİYOKÜTLE ÜZERİNDE SCYTALIDIUM THERMOPHILUMENDOGIAJKANAZ ÜRETİMİ İÇİN KÜLTÜR KOŞULLARININ OPTİMİZE EDİLMESİ YARANGÜMELİ, Kadri Kıvanç Yüksek Lisans, Biyoteknoloji Bölümü Tez Danışmanı: Assoc. Prof. Dr. Zümrüt Begüm ÖGEL Yardımcı Tez Danışmanı: Assoc. Prof. Dr. Ufuk BAKIR Aralık 2001, 56 sayfa Bu çalışmada, Scytalidium thermophilunCun, seçilen bazı lignoselülozik maddeler üzerinde endoglukanaz üretimi açısından en iyi karbon kaynağı belirlenmiştir. Mercimek kepeği, endoglukanaz üretimi açısından en iyi karbon kaynağı olarak belirlenmiştir. Biyoişlem açısından hem sıvı fermentasyon hem de katı hal fermentasyonu göz önünde bulundurulmuştur. Yüksek miktarda kontaminasyon problemi, küfün düşük su miktarlarına ve düşük su aktivitelerine karşı olan hassasiyeti ve katı madde kültivasyonu sırasında su miktarının sabit tutulması konusundaki zorluklar, çalışmayı diğer alternatif olan sıvı fermentasyona yönlendirmiştir. Bu fermentasyon tekniği kullanılarak en yüksek endoglukanazüretimi açısından kültür koşullan optimize edilmiştir. Karbon kaynağı miktarı, ekim için başlangıçta kullanılan spor miktarı ve en uygun azot kaynağının belirlenmesi amacıyla 45 °C ve 155 dd'de 250 mi çalkalaman kültürlerle deneyler yapılmıştır. Kültür pHsının optimizasyonu 2 lirelik kontrollü bir masa-üstü fermentör içinde gerçekleştirilmiştir. Mercimek kepeği örneklerinden biri %2 (a/h) karbon kaynağı ve 10 mg/1 başlangıç spor miktarı ile en yüksek endoglukanaz aktivitesini sağlamıştır. Kullanılan materyaller arasında en iyi azot kaynağı maya özütü olarak bulunmuştur. Masa üstü fermentörde endoglukanaz üretimi için optimum pH değerinin 7 olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OPTIMIZATION OF CULTURE CONDITIONS FOR SCYTALIDIUM THERMOPHILUM ENDOGLUCANASE PRODUCTION ON LIGNOCELLULOSIC BIOMASS YARANGÜMELİ, Kadri Kıvanç M. S., Department of Biotechnology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Zümrüt Begüm ÖGEL Co-Supervisor: Assoc. Prof Dr. Ufuk BAKIR December 2001, 56 pages In this study, the best carbon source for endoglucanase production by Scytalidium thermophilum among a number of selected lignocellulosic waste materials was determined. Lentil bran was selected as the carbon source for endoglucanase production. Submerged liquid fermentation and solid-state cultivation were both considered for the bioprocess. High contamination problems, sensitivity of the fungus to low water content and low water activities and difficulties in preservation of the water content of substrate during solid substrate cultivation have lead the study to the other alternative, namely submerged liquid fermentation (SLF). iiiOptimization studies on the culture conditions for maximum endoglucanase production were accomplished by SLF. Experiments were done in order to optimize the carbon source content of the medium, initial spore load as inoculum and the type of nitrogen source in 250 ml shake flask cultures at 45 °C and 155 rpm. Culture pH optimization studies were also performed by using a 2 liter controlled bench-top fermenter. One of the lentil bran samples provided best endoglucanase activities with 2% (w/v) carbon source content and 10 mg/1 initial spore load. Best nitrogen source among the studied materials was found to be yeast extract. The optimum pH for endoglucanase production in bench-top fermenter was observed to be pH 7.