Lower bounds for the minumum span frequency assignment problem in cellular networks
Hücresel ağlarda en küçük erimli frekans atama problemi için alt sınırlar
  1. Tez No: 116408
  2. Yazar: BARIŞ KARADENİZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CÜNEYT BAZLAMAÇCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Minimum Span Frequency Assignment, Lower Bound, Cellular Networks, Clique, Linear Programming. iii
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
öz.... HÜCRESEL AĞLARDA EN KUÇUK ERİMLİ FREKANS ATAMA PROBLEMİ İÇİN ALT SINIRLAR Karadeniz, Barış Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Cüneyt F. Bazlamaçcı Aralık 2001, 71 sayfa Frekans atama problemi, bir bölgedeki çok sayıda istasyonun karıştırma miktarım en az seviyede tutarak frekans spektrumunu en verimli şekilde kullanmaya çalışması sonucu ortaya çıkar. Bu çalışmada, frekans atama probleminin en küçük erim versiyonu incelenmiştir. Frekans atama problemi NP- hard olduğu için alt sınırlar hem kesin sonucun bulunmasında hem de bulunan üst sınırların kalitesinin ölçülmesinde önemli rol oynar. Varolan altsınır algoritmaları araştırılmış ve incelenmiştir. Bunlardan hücresel ağlar için önerilmiş en güncel iki tanesi detaylı olarak analiz edilmiş, gerçeklenmiş ve bu algoritmaların performansları hem litaratürde bulunan değişik problemler hem de rastlantısal olarak üretilen problemler üzerinde test edilerek karşılaştırılmıştır. Özellikle bu amaçla geliştirilmiş bir entegre yazılım da sunulmaktadır. Anahtar Kelimeler : En küçük erimli frekans atama problemi, alt sınır, hücresel ağlar, klik, doğrusal programlama. iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LOWER BOUNDS FOR THE MINIMUM SPAN FREQUENCY ASSIGNMENT PROBLEM IN CELLULAR NETWORKS Karadeniz, Bans M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Cüneyt F. Bazlamaca December 2001, 71 pages The frequency assignment problem arises when a large number of transmitters are operating in a region and the interference is to be minimized while using the spectrum efficiently. In this work, the minimum span version of the frequency assignment problem is reviewed. Since the frequency assignment problem is an NP-hard problem, lower bounding techniques play an important role both in the exact solution attempts and in determining the quality of the upper bounds. Existing algorithmic approaches are surveyed for the lower bounding techniques. Then two of the recently proposed approaches for cellular networks are analyzed in detail and empirically evaluated for their relative performance using both benchmark problems found in the literature and randomly generated instances. An integrated software, which is specifically developed for this purpose, is also presented.