Design of highly selective broadband suspended substrate triplexers
Yüksek seçicilikli geniş bantlı askılı şerit kılavuz triplekser tasarımı
- Tez No: 116431
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Süzgeç, Üçleyici, İkileyici, Çoklayıcı, Askılı şerit kılavuz. VI, Triplexer, Diplexer, Multiplexer, Suspended substrate stripline IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
oz YÜKSEK SEÇICILIKLI GENİŞ BANTLI ASKILI ŞERİT KILAVUZ TRİPLEKSER TASARIMI BAĞDAT, A. Dilara Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nevzat YILDIRIM Haziran 2001, 132 sayfa Bu tez çalışmasında 0,4-18 GHz frekans bandını 0,4-2 GHz, 2-6 GHz, 6- 18 GHz bantlarını kapsayan üç kanala bölen yüksek seçicilikli üçleyici (triplekser) tasarımlanmıştır. Üçleyici, alçak geçiren-yüksek geçiren ikileyicileri ardışık (cascade) bağlanarak oluşturulmuştur. Tasarım üç aşamada gerçekleştirilmiştir. İlk aşamada çift yönlü sonlandırılmış dağıtılmış eleman formunda kanal süzgeçleri tasarlanmış ve birbirine bağlanıp ayarlanarak ikileyiciler oluşturulmuş, ardından bu ikileyiciler ardışık bağlanarak yeniden ayarlanıp ideal tekli ve bağlaşık (coupled) iletim hatlarından oluşan üçleyici elde edilmiştir. Bu aşama süzgeç sentez yazılımı FILPROT ile gerçekleştirilmiştir. İkinci aşamada ideal hat ve saplamaların (stub) fiziksel boyutları amprik formüller kullanarak hesaplama yapan LINECALCT yazılımı ile bulunmuş ve bu elemanlar fiziksel modellerle değiştirilmiştir. Bağlaşık hat boyutları yine ampirik formüller kullanarak hesaplama yapan ve MATLABT kullanılarak geliştirilen özel bir yazılım ile bulunmuştur. Daha sonra üçleyici boyutları LIBRAT yazılımı ile performans açısından optimize edilmiştir. Üçüncüaşamada ise her kanalda bulunan bağlaşık hatlar ve süreksizlikler, ardından tüm üçleyici devresi SONNETT kullanılarak elektromanyetik alanda daha gerçekçi şekilde modellenmiş, analiz edilmiş ve optimizasyona tabi tutulmuştur. Sonuçta hedeflenen spesifikasyonlar başarılı olarak tutturulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN OF HIGHLY SELECTIVE BROADBAND SUSPENDED SUBSTRATE TRIPLEXERS BA?DAT, A. Dilara M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor :Prof. Dr. Nevzat YDLDHUM June 2001, 132 pages In this thesis a highly selective triplexer that divides the frequency band 0.4-18 GHz into three bands covering the bands 0.4-2 GHz, 2-6 GHz and 6-18 GHz. is designed. The triplexer is designed in cascaded lowpass-highpass diplexer topology. The design is treated in mainly three stages. In the first stage the channel filters are synthesized in doubly terminated distributed element form, interconnected and tuned to form diplexers and then the diplexers are cascaded and tuned again to form the multiplexer with ideal single and coupled transmission lines and stubs. This stage is carried out on the filter synthesis software FILPROT. In the second stage; the ideal line-stub elements are replaced with their practical models whose physical dimensions are found by using the empirical formulations of the software LINECALCT. Coupled line dimensions are found by a special software developed on MATLABT using again empirical formulations. Then the physical dimensions of the multiplexer are optimized for performance on the software LIBRAT. In the third stage using the software SONNETT more realistic modeling, simulation, analysis and optimization of parallel coupled lines mand discontinuities of each channel and the whole multiplexer is carried out in electromagnetic field domain.