Development of a compression algorithm suitable for exercise ECG data
Efor elektrokardiyogramının sıkıştırılmasına uygun algoritma tasarımı
- Tez No: 116432
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEVZAT GÜNERİ GENÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: efor elektrokardiyogramı, sıkıştırma, ayrık kosinüs dönüşümü, ikicikli dalgacık dönüşümü vı, exercise electrocardiography, compression, discrete cosine transform, dyadic wavelet transform IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
oz EFOR ELEKTROK ARDI YO GRAMININ SIKIŞTIRILMASINA UYGUN ALGORİTMA TASARIMI Uyar, Koray Yüsek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Nevzat G. Gençer Mayıs 2001, 66 sayfa Eforlu elektrokardiyogram, kalp ve damar hastalığı olan veya olduğu düşünülen kişilerin klinik değerlendirilmesi için kullanılan, vücut yüzeyi üzerinden yapılan ve canlıya zarar vermeyen en önemli tanımlayıcı testtir. Sayısal kayıt aletlerinin yaygınlaşmasıyla beraber, testler sırasında önemli miktarda veri kaydedilmek tedir. Yüksek miktardaki bu veri ileride yapılacak testler için saklanmalı veya gerektiğinde uzaktaki doktora telefon hatları vasıtasıyla iletilmelidir. Verinin, hat kısıtlamalarından dolayı iletim öncesi sıkıştırılması gerekmektedir. Bu çalışmada eforlu elektrokardiyogramın sıkıştırılmasına uygun bir algoritma önerilmiştir. Al goritmada verinin sözde dönem (pseudo-periodic) davranışını kullanabilmek için iki boyutlu Ayrık Kosinüs Dönüşümü uygulanmıştır, ilintinin artırılması için, veri R tepelerinden hizalanmıştır. QRS bölgesi sezimi Hızlı ikici Dalgacık Dönüşümü ile yapılmıştır. Sezim algoritmasının kalp atımlarını bulmadaki başarı oranı 99.78% olarak tesbit edilmiştir. İki boyutlu Ayrık Kosinüs Dönüşümü katsayıları nın nicemlenmesi ve kodlanmasında düzgün skalar nicemleme ve bölgesel kodlamayöntemleri kullanılmıştır. Sıkıştırma algoritmasının başarımı; sıkıştırma oram, yeniden oluşturma hatası ve sıkıştırma öncesi ve yeniden oluşturma sonrası uygu lanan efor EKG ST çökmesi test sonuçları karşılaştırılarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A COMPRESSION ALGORITHM SUITABLE FOR EXERCISE ECG DATA Uyar, Koray MSc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nevzat G. Gençer April 2001, 66 pages Exercise electrocardiography is one of the most important and valuable noninva sive diagnostic test in the clinical evaluation and management of patients with suspected or known cardiovascular disease. With the implementation of digital recorders, vast amount of data is recorded during the tests. This huge amount of data may be stored for further tests or be transferred to a remote physician through telephone lines, if needed. Data must be compressed prior to the transfer due to channel limitations. In this study, an algorithm suitable for compression of exercise ECG is proposed. 2-D Discrete Cosine Transformation is applied in the algorithm to use the pseudo periodic behaviour of the data. To increase the cor relation, data is aligned from the R peaks. QRS detection is performed using Fast Dyadic Wavelet Transform. The success rate of the detection algorithm is found to be 99.78%. Uniform scalar quantization is used with zonal coding method in the coding of 2-D Discrete Cosine Transform coefficients. The performance of the compression algorithm is evaluated in terms of compression ratio, reconstruction merror and by comparing the reports of the exercise ECG ST segment depression test applied before the compression and after the reconstruction.