Design and realization of mixed element broadband bandpass filters
Karma elemanlı genişbant bant geçiren süzgeçlerin tasarımı ve gerçekleştirilmesi
- Tez No: 173103
- Danışmanlar: PROF.DR. NEVZAT YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Toplu, Dağınık, Kılavuz Hat, Alçak Geçiren, Yüksek Geçiren, Dörtte Bir Dalga Boyu, Spür, Kuroda Dönüşümü. vı, Lumped, Distributed, Stripline, Lowpass, Highpass, Quarter Wavelength Frequency, Spur, Kuroda Transformation. IV
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
öz KARMA ELEMANLI GENİŞBANT BANT GEÇİREN SÜZGEÇLERİN TASARIMI VE GERÇEKLEŞTİRİLMESİ OKŞAR, irfan Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Nevzat YILDIRIM Eylül 2003, 167 sayfa Bu tez çalışmasında, yüksek seçicilikli geniş bantlı hibrit 0.4-2.0 GHz bant geçiren ve 7GHz'e kadar bastırma bandı olan bir süzgeç tasarlandı ve analiz edildi. Süzgeç, toplu ve dağınık filtrelerin birleşmesiyle oluşan hibrit bir yapı ile sağlandı. Bu yaklaşımda, 0.4 GHz köşe frekanslı yüksek geçiren ve toplu elemanlardan oluşan süzgeç ile 2.0 GHz köşe frekanslı alçak geçiren ve dağınık elemanlardan oluşan iki ayrı filtre, 0.4-2.0 GHz geçirgen bandı olan filtreyi oluşturmak için birleştirildi. Yüksek geçiren filtre için toplu elemanların kullanılması dağınık eleman metoduna oranla filtre boyutlarının çok küçük tutulabilmesini sağladı. Süzgeçleri sentezlemek için FILPROT programı kullanıldı. Kırktan fazla filtre sentezlendi ve aralarından daha iyi özelliklere sahip olanlar ileriki aşamalar için seçildi. Seçilen bütünleşik ve dağınık filtrelerin optimizasyonu, modellenmesive elektromanyetik simülasyonlan GENESYST programı kullanılarak gerçekleştirildi. Dağınık filtreler SONNETT programı kullanılarak ta simüle edildi. Simülasyonlardan sonra, simülasyonu yapılan bütün filtreler gerçekleştirildi ve ölçüldü, ve ölçümlerin simülasyon sonuçlan ile olan uyumları incelendi. Ölçümlerin sonuçlarına göre, düşük araya grime kaybı, küçük boyut, yüksek bant dışı bastırma ve düşük spur seviye özelliklerini bir bütün olarak en iyi sunan filtre, bant geçiren filtreyi oluşturmak üzere seçildi ve nihayi yapıyı elde etmek için bu filtrenin birkaç değişik varyasyonu denendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN AND REALIZATION OF MIXED ELEMENT BROADBAND BANDPASS FILTERS OKŞAR, Irfan M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Nevzat YILDIRIM September 2003, 167 pages In this thesis, a highly selective broadband hybrid bandpass filter operating between 0.4-2.0 GHz with a stopband up to 7 GHz is designed and analyzed. The realization is carried out by hybrid method, which combines both lumped and distributed element filters, hi this approach, two separate filters, which are lumped highpass with 0.4 GHz corner frequency and distributed stripline lowpass with 2 GHz corner frequency, are combined to get the bandpass filter that has a passband in between 0.4 to 2.0 GHz. The usage of the lumped elements for the highpass filter resulted in a great size reduction compared to distributed element approach. The design software FILPROT is used to synthesize the trial filters. More than forty filters are synthesized, and among them, the ones that have better properties are chosen for further processes. Optimization, modeling and electromagnetic simulations of the selected lumped and distributed filters are mcarried out on the software GENESYST. Distributed filters are also simulated using the software SONNETT. After the simulations, all of the simulated filters are realized and measured, and the level of consistency with the simulations is observed. According to the results of the measurements, the filter combination that has the best combination of low insertion loss, small dimensions, high stopband attenuation and low spur levels is selected for the final bandpass filter structure and a few variants are examined to get the final structure.