Translation of workflow specifications to the action description language C
İş akışı tanımlarının C eylem tanımlama diline çevirilmesi
- Tez No: 116435
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERDA NUR ALPASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: iş akışı süreçleri, eylem dilleri, planlama. VI, workflow process definition, action languages, planning. IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
oz İŞ AKIŞI TANIMLARININ C EYLEM TANIMLAMA DİLİNE ÇEVİRİLMESİ Hasdal, Emel Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Ferda Nur Alpaslan Temmuz 2001, 72 Sayfa İş akışı yönetimi sistemleri kurumların otomasyon işlemleri için ümit vaad eden bir çözümdür, iş akışını modellemek ve çalıştırmak için pek çok ticari ürün mevcuttur. Ancak, iş akışı yönetim sistemlerinin kuramsal temelleri eksiktir. Diğer bir yandan, eylem dilleri, eylem sistemlerini tanımlama problemine en son yaklaşımlardan biridir. C dili, nedenselliğin açıklanması kuramını temel alan, bir yüksek düzey eylem tanımlama dilidir. İş akışı süreçlerinin biçimselleştirilmesi için yapılan pek çok öneriden biri eylem tanımlama dili Cnin kullanılmasıdır. Bu tezde, iş akışı süreçlerinin eylem tanımlama dili C kullanılarak biçimselleştirilmesinde kullanılması amacı ile bir yüksek düzey iş akışı tanımlama dili olan WODEL tasarlanmıştır ve WODEL dilinden C dilinebir çevirim tanımlanmıştır. Ayrıca, çevirim işinin otomatik olarak yapılabilmesini sağlamak için bir çevirim aracı geliştirilmiştir. Bu biçimselleştirme, iş akışı süreç tanımları üzerinden akıl yürütme işlemlerinin yapılabilmesine olanak sağlayan bir zemin oluşturmaktadır. Ayrıca, önerilen biçimselleştirme geliştirilerek iş akışı süreçlerinin doğrulanması ve en iyilenmesi amaçları için kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TRANSLATION OF WORKFLOW SPECIFICATIONS TO THE ACTION DESCRIPTION LANGUAGE C Hasdal, Emel M.S., Department of Computer Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ferda Nur Alpaslan July 2001, 72 Pages Workflow management systems are promising solutions for enterprise computing. There are many commercial products to model and execute workflows. However, a solid theoretical foundation is missing. On the other hand, action languages are one of the recent approaches to the problem of representing action domains. The C language is a high-level action description language, based on the theory of causal explanation. One of the several proposals to formalize workflow processes is to use action language C. In this thesis, a high-level workflow process definition language called WODEL is introduced for formalization and a translation schema from WODEL to action language C is defined. A translation tool is developed for automating this translation process. This formalization provides a background for enabling the commonsense reasoning about workflow process definitions. Also the iiiformalization can be extended to be used for verification and optimization of workflow processes.