GPS and DGPS error sources and developing a DGPS post processing software
GPS ve DGPS hata kaynakları ve bir DGPS ölçü sonrası değerlendirme yazılımının hazırlanması
- Tez No: 116440
- Danışmanlar: DR. ZUHAL AKYÜREK, DOÇ. DR. MUZAFFER KAHVECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: GKS, DGKS, GKS Hata Kaynaklan, En Küçük Kareler Dengelemesi, Kalman Filtreleme VI
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
oz GPS VE DGPS HATA KAYNAKLARI VE DGPS ÖLÇÜ SONRASI DEĞERLENDİRME YAZILIMININ HAZIRLANMASI Ocak, Mustafa M.S., Fen Bilimleri Enstitüsü Tez Danışmanı : Dr. Zuhal Akyürek Ortak Tez Danışmanı : Doç. Dr. Muzaffer Kahveci Ocak 2001, 75 Sayfa Global Konumlama Sistemi (GKS) hem sivil hem de askeri amaçlar için yaygın olarak kullanılmaktadır. GKS ile üç boyutta konum belirleme doğruluğu S A (Selective Availability) açık iken yaklaşık 156 m, kapalı iken ise yaklaşık 10- 20 metredir. GKS ile elde edilen doğruluk, uydulara yapılan mesafe gözlemlerindeki hatalara ve uydu geometrisine bağlıdır. Mesafe gözlemlerinin doğruluğunu etkileyen hata kaynaklarından bazıları, küçük bir alan içinde gözlem yapan tüm alıcılar için ortaktır. Bu özellik kullanılarak, Diferansiyel GKS (DGKS) adı verilen bir yöntem geliştirilmiştir. DGKS metodunda, daha önceden konumu belirlenmiş bir noktaya GKS alıcısı kurularak, alıcı tarafından yapılan mesafe gözlemlerindeki hatalar belirlenir ve bu belirlenen hatalar diğer kullanıcıların gözlemlerini düzeltmede kullanılır. Referans istasyon ve kullanıcı arasındaki mesafeye bağlı olarak 1-5 metre doğruluk elde edilebilmektedir. Bu çalışmada En Küçük Kareler (EKK) ve Kalman Filtreleme dengeleme yöntemleri kullanılarak bir DGKS ölçü sonrası değerlendirme yazılımı hazırlanmıştır. Yazılım Windows 98 işletim sisteminde, Delphi görselprogramlama dili kullanılarak hazırlanmış ve DGPSCE (DGPS Correction Engine) olarak adlandırılmıştır. Yazılım girdi olarak RINEX formattaki alıcı verilerini kullanmakta ve çıktı olarak düzeltme getirilmiş kullanıcı koordinatlarını vermektedir. Türkiye Sabit GKS Ağı ve Güney Kaliforniya Entegre GKS Ağı verileri üzerinde yapılan testler sonucunda 100 kilometrenin altındaki referans- gezen alıcı mesafelerinde 1-2 metre, daha uzun referans-gezen alıcı mesafelerinde ise (400-500 km) 4-5 metre doğruluk elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GPS AND DGPS ERROR SOURCES AND DEVELOPING A DGPS POST PROCESSING SOFTWARE Ocak, Mustafa M.S., Department of Natural and Applied Sciences Supervisor : Dr. Zuhal Akyürek Co-Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Muzaffer Kahveci January 2001, 75 Pages Global Positioning System (GPS) is widely used for both civilian and military purposes. Absolute GPS positioning (Single Point Positioning) provides almost 156 m accuracy (when Selective Availability (SA) is on and 10-20 m accuracy when SA is off) in three dimensions. The accuracy obtained with GPS depends on the errors in range observations performed by GPS receiver and satellite geometry. Some of these ranging errors are common to all users operating in a small area. By using this feature, a method called Differential GPS (DGPS) has been developed to improve accuracy. By setting up a GPS receiver at a previously known location (reference station), errors in range observations can be determined and used to correct observations performed by other receivers operating close to reference station. Depending on the range between reference and remote receivers, 1-5 meters accuracy can be obtained using code observations. In this study, a DGPS post processing software is developed, by applying two adjustment methods, namely Least Squares and Kalman Filtering. The software is 111developed on Windows 98 operating system by using Delphi 5.0 visual programming language and named as DGPSCE (DGPS Correction Engine). The software uses data in RINEX (Receiver Independent Exchange) format as input and gives corrected coordinates as output. The accuracy obtained using test data from the Turkish Permanent GPS Network and Southern California Integrated GPS Network is 1-2 meters for 100 km reference-remote distance, and 4-5 meters for 600 km reference-remote distance. Keywords : GPS, DGPS, GPS Error Sources, Least Squares Adjustment, Kalman Filtering IV