Ove Arup partnership: An inquiry into architect engineer collaboration
Ove Arup ortaklığı: Mimar mühendis işbirliği üzerine bir sorgulama
  1. Tez No: 116447
  2. Yazar: AHMET KILIÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞEN SAVAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Ove Anıp, mimar mühendis, yapı mühendisi VI, Ove Arup Partnership, architect engineer, structural engineer IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
oz OVE ARUP ORTAKLIĞI: MİMAR MÜHENDİS İŞBİRLİĞİ ÜZERİNE BİR SORGULAMA Kılıç, Ahmet Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Danışman: Yrd. Doç. Dr. Ayşen Savaş Ocak 2001, 119 sayfa Bu tez, günümüz bina endüstrisinde mimar mühendis işbirliğini sorgulamayı amaçlamaktadır. Bu amaçla, günümüzde dünyanın en başarılı mühendislik danışmanlık firmalarından biri olan Arup, bu tezin hem öznesini hem de nesnesini oluşturur. Bina endüstrisinde yaratıcı çözümleri ile tanınan yapı mühendisleri için kullanılan“mimar mühendis”terimi, başarılı mühendislerin dikkate aldıkları kavramları ortaya çıkarmak için kullanılmıştır. Bu bağlamda, 'Verimlilik“, ”ekonomi“ ve ”estetik“ gibi kavramlar ”mimar mühendis“lerin bakış açısından incelenmiştir. Bu çalışmada mühendisliğin mimarlıktan ayrı bir meslek olarak ortaya çıkışından bu yana üstlenmiş olduğu farklı roller tanıtılmıştır. Mühendislerin görev ve araçlarının tanıtımının, genel anlamda mühendisliğin günümüz mimarlık ortamındaki konumunu, özel olarak da Ove Arup mühendislik danışmanlık firmasının mimarlığa yaptığı katkıyı anlamaya yardımcı olacağı düşünülmüştür.Şirket kurucusu Ove Arup'un tecrübeleri incelenerek şirket oluşumunu hazırlayan koşullar ortaya konmuştur. Şirketin temel amaçlarının incelenmesi, hızlı teknolojik gelişme ve globalleşmeye karşı şirketin geliştirdiği politikaların anlaşılmasını sağlamıştır. Son olarak, ”mimar mühendis“lerle şirketin çalışma prensipleri arasında bir karşılaştırma yapılmıştır. Bu karşılaştırma ”mimar mühendis"lerin kişisel çabalarım aşan günümüzün sorunlarına karşı şirketin getirmiş olduğu çözümleri ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OVE ARUP PARTNERSHIP: AN INQUIRY INTO ARCHITECT ENGINEER COLLABORATION Kılıç, Ahmet M. Arch., Department of Architecture Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ayşen Savaş January 2001, 1 19 pages This thesis inquires the architect engineer collaborations in contemporary building industry. In this respect, Ove Arup Partnership, one of the most successful consulting engineering firms, constitutes both the object and the subject of this study. The“architect engineer”, a term indicating creative structural engineers, is used to introduce the considerations of successful engineers in built environment. In this context, concepts such as“efficiency”,“economy”, and“aesthetic”are analysed from the“architect engineers's”point of view. This study introduces the changing roles undertaken by engineers in built environment since its emergence as a separate profession besides architecture. The introduction of both the tools and the roles of engineering is thought to be helpful to understand the contemporary state of engineering in built environment in general and Ove Arup Partnership in special. The conditions preparing the foundation of the Partnership are demonstrated by professional experiences of Sir Ove Arup. The investigation of the main aims of the firm enabled to understand the policies of the firm regarding the increasing technological developments and globalisation. iiiFinally, a comparison is made between the principles of“architect engineers”and the firm. This comparison exposes solutions to contemporary problems of built environment which exceed the capabilities of an individual“architect engineer”.