Urban space and everyday life: Walking through Yüksel Pedestrian district (YPD)
Gündelik hayat ve kentsel mekan: Yüksel Yaya bölgesinde yürümek
  1. Tez No: 116448
  2. Yazar: TONGUÇ AKIŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜVEN ARİF SARGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Gündelik Hayat, Tahakküm ve Uygunlaştırma, Bellek, Kentsel Mekan, Kentsel Yaşam, Yürüme, Derive, Flaneur, Yüksel Caddesi, Yüksel Yaya Bölgesi, Yayalaştırma, İnsan Hakları Anıtı. VI, Everyday Life, Domination and Appropriation, Memory, Urban Space, Urban Life, Walking, Derive, Flaneur, Yüksel Caddesi, Yüksel Street, Yüksel Pedestrian District, Pedestrianization, Human Rights Monument. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 224
Özet
oz GÜNDELİK HAYAT VE KENTSEL MEKAN: YÜKSEL YAYA BÖLGESİNDE YÜRÜMEK Akış, Tonguç Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Bina Bilgisi Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Güven Arif Sargın Ocak 2001, 204 sayfa Bu çalışmada ilk hedeflenen kentsel mekanda süregelen ve sosyal aktörler tarafından oluşturulan ilişkileri açığa çıkartmaktır. Gündelik hayat içinde olagelen, mekansal olarak kurgulanan tahakküm ve uygunlaştırma eylemleri tartışılmıştır. Kentsel mekanda, stratejik ve taktiksel davranış biçimleri üreten sosyal aktörler izlenerek, varolan sosyal ve mekansal pratikleri okumaya aday bir metot yardımıyla mekansal pratiklerin çözümlenmesi yapılmıştır. Yürüme eylemine dikkat çekilerek, bu eylemin kentsel oluşumlarda direnç kurabilme potansiyeli incelenmiştir. Yüksel Yaya Bölgesi'nin tarihsel arka planını oluşturduktan sonra, şu anki durumunu yansıtma amaçlı kurgulanan Kırk-yama Metodu kullanılarak, sosyal ve mekansal çakışmalar incelenmiştir. Kentsel mekan bağlamında bellek kavramı tartışılarak, yürüme eylemine atfedilen çeşitli görüşlerle birlikte Ankara kentine ait olan bu alana dair başka bir metin üretilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT URBAN SPACE AND EVERYDAY LIFE: WALKING THROUGH YÜKSEL PEDESTRIAN DISTRICT (YPD) Akış, Tonguç M. Arch, Department of Architecture Supervisor: Asst. Prof. Dr. Güven Arif Sargın January 2001, 204 pages In this study, our main aim is to uncover the relations of urban space formations with its social actors. Tracing the particularities of everyday life, we discuss the domination and appropriation actions through space. Following the strategic and tactical behaviour of social actors within urban space, we analyse the spatial practices with our method that we have construct to explore the social and spatial relations within the everyday life. Emphasizing the importance of walking, we study this unique activity to search for a possible resistance through the streets of urban formations. After underlining the historical background of Yüksel Pedestrian District (YPD), in order to situate the contemporary settlement, we utilise the Patchwork Analysis to understand the spatial and social juxtaposition. Articulating the memory discussions for urban formations and reflecting the different perspectives attributed to the act of walking, we aim to write an alternative text for this particular area of Ankara. m