Immobilization of saccharomyces cerevisiae in graft copolymers of pyrrole
Polipirolin aşı kopolimerlerinde saccharomyces cerevisiae tutuklanması
- Tez No: 116449
- Danışmanlar: PROF. DR. URAL AKBULUT, PROF. DR. LEVENT KAMİL TOPPARE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: tutuklama, polipirol, maya hücreleri, S. cerevisiae, immobilization, polypyrrole, yeast cells, S. cerevisiae. IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
oz POLIPİROLÜN AŞI KOPOLIMERLERINDE SACCHAROMYCES CEREVISIAE TUTUKLANMASI Balcı, Zeynep Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez yöneticisi: Prof. Dr. Ural Akbulut Yard. Tez yöneticisi: Prof. Dr. Levent Toppare Haziran 2001, 65 sayfa Bu çalışmada, invertaz aktivitesine sahip S. cerevisiae (maya hücreleri) polipirolün iletken aşı kopolimerleri olan polimetilmetakrilat- polipirol (PMMA/PPy) ve tiyofen uçlu polimetilmetakrilat-polipirol matrislerinde tutuklandı. PMMA/PPy kopolimeri, sodyum dodesil sülfat destek elektroliti kullanılarak elektrolitik olarak sentezlendi ve FT-IR, DSC, TGA spektrumları ve SEM ölçümleri yoluyla karakterize edildi. Tutuklama işlemi daha önceden yalıtkan matrisle kaplanmış olan Pt elektrotu kullanılarak, pirolün S. cerevisiae varlığında sabit potansiyel elektropolimerizasyonu ile gerçekleştirildi.Maya hücrelerinin polimer matrislerindeki başarılı tutuklama işlemi sonrasında, Km (sübstrat afinitesi) ve Vmax (maksimum reaksiyon hızı) ile açıklanan tutuklanmış maya hücrelerinin invertaz aktivitesi kinetik parametreleri, Lineweaver-Burk doğrulan kullanılarak belirlendi. Tutuklanmış ve serbest hücrelerin invertaz aktivitelerinin optimum sıcaklıkları elde edildi. 'Enzim elektrotları 'nın saklama ve operasyonel dayanıklılıkları incelendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMMOBILIZATION OF SACCHAROMYCES CEREVISIAE IN GRAFT COPOLYMERS OF POLYPYRROLE Balcı, Zeynep M.S., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Ural Akbulut Co-supervisor: Prof. Dr. Levent Toppare June 2001, 65 pages In this study, S. cerevisiae (baker's yeast) having invertase activity were immobilized in conducting graft copolymers of polypyrrole, namely poly(methyl methacrylate)-co-polypyrrole (PMMA/PPy) and thiophene- capped poly(methyl methacrylate)-co-polypyrrole (TPMMA/PPy). The copolymer PMMA/PPy was electrochemically synthesized by using sodium dodecyl sulfate (SDS) as the supporting electrolyte and characterized by using FT-IR, DSC, TGA spectroscopies and SEM measurements. Immobilization was performed on previously host matrix coated Pt electrode, by the constant potential electropolymerization of pyrrole in the presence of S. cerevisiae. inAfter successive entrapment of yeast cells in polymer matrices, kinetic parameters, Km (substrate affinity) and Vmax (maximum reaction rate), of invertase activity of immobilized cells were determined by using Lineweaver-Burk plots. Optimum temperatures of invertase activity of both immobilized cells and free cells were determined. The storage and operational stabilities of invertase activity of immobilized S. cerevisiae were investigated.