Complete analytic functions and Riemann surfaces
Tam analitik fonksiyonlar ve Riemann yüzeyleri
  1. Tez No: 116459
  2. Yazar: HAYATİ BENNUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERSAN AKYILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Analytic continuation, Riemann surfaces, complete analytic functions. iii
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
oz TAM ANALİTİK FONKSİYONLAR VE RIEMANN YÜZEYLERİ Bennun, Hayati Yüksek Lisans, Matematik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ersan Akyıldız Kasım 2001, 45 sayfa. Bu tezde bir kompleks değişkenli fonksiyonların Riemann yüzeyleri analitik devamlılık kavramı kullanılarak çalışılmıştır. Bu yaklaşım tarzı Karl Weirstrass ve Berhnhard Riemann'a ait olup 18. yüzyılda ele alınmıştır. İlkin fonksiyon elemanı (D, /) ile başlayıp ondan türetilen tam analitik fonksiyon (71, p, T) çalışılmıştır. Burada 71, 1-boyutlu kompleks manifold olup, p ve T 71 üzerinde holomorphik fonksiyonlardır. Daha sonra (7l,p,F) in, (71, p, T) üçlüsüne genişletilebilmesi problemi ele alınmıştır, öyleki 71 1-boyutlu kompakt kompleks manifold p ve T ise, p ve T fonksiyonlarının 7Z üzerine holomorphic genişlemeleridirler. Bu genişlemenin geçerli olabilmesi için başlangıçta seçilen fonksiyon elemanı (D, f) nin P(z, f(z)) = 0 gibi bir polinom denklem sağlamasının gerekli ve yeterli olduğu sonucu elde edilmiştir. Anahtar Kelimeleri: Analitik devamlılık, Riemann uzayları, Tam analitik fonksiy onlar. iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPLETE ANALYTIC FUNCTIONS AND RIEMANN SURFACES Bennün, Hayati M.S., Department of Mathematics Supervisor: Prof. Dr. Ersan Akyıldız November 2001, 45 pages. In this thesis we study the alternative method of constructing Riemann Surfaces of functions of one complex variable by means of analytic continuation. This approach was initiated both by Karl Weirstrass and by Bernhard Riemann. Starting with a function element (D, f) we first construct the triple (72, p, T) associated to this (D, /) and call it the complete analytic function in the sense of Weirstrass. Here 72 is a dimensional complex manifold and p, T are holomorphic functions on 71. We then discuss the problem of extending the triple (72-, p, F) to (72, p, J7). In such a way that 72. is a one dimensional compact complex manifold p and T are the holomorphic extensions of the maps p and T respectively. It turned out that this extension is possible if and only if the initial function element (JD, /) satisfies a non trivial polynomial relation P(z, f(z)) = 0 on D.