Intelligent gait synthesizer for serpentine robots
Yılansı robotlar için akıllı yürüme sentezleyicisi
- Tez No: 116460
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDAN ERKMEN, PROF. DR. KEMAL ÖZGÖREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Aşın-Karmaşık, GARIC, Yürüme Sentezi, Yılansı Robot, Yürüme Tipi, Akıllı Denetim iv, Hyper Redundant, GARIC, Gait Synhthesis, Snake-Like Robot, Gait, Intelligent Control. m
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
öz YILANSI ROBOT MEKANİZMALARI İÇİN AKILLI YÜRÜME SENTEZLEYİCİSİ KULALI, Gül Meltem Yüksek Lisans, Elektrik-Elektronik Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Aydan Erkmen Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Kemal Özgören Aralık 2001, 92 sayfa Bu tezde, aşın-karmaşık robot mekanizmaları için“Seç-Değerlendir- Düzelt”mimarisi kullanılarak akıllı denetim tabanlı yürüme sentezleyicisi geliştirilmiştir. Hazırlanan yürüme sentezleyicisi 14 uzuv ve 13 (1 D.O.F.) döner ekleme sahip yılansı robot üstünde uygulanmıştır. Bu yılansı robotun bütün kollan birbirine eş ve aynı uzunluktadır. Eklem dönmeleri yılansı robotun 3 boyutta hareket sağlayacak şekilde düzenlenmiştir. Ayrıca bu robot, bir algılayıcı sistemine sahiptir. Algılayıcı, yürüme sentezleyicisine yılansı robotun çevrede bulunan engellerle herhangi bir teması olup olmadığım söyler. Yılansı robotun amacı deforme olmuş bir otamda 6 temel yürüme tipini kullanarak verilen hedefe ulaşmaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INTELLIGENT GAIT SYNTHESIZER FOR SERPENTINE ROBOTS KULALI, Gül Meltem MSc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Aydan Erkmen Co-Supervisor: Prof. Dr. Kemal Özgören December 2001, 92 pages In this thesis, an intelligent control based gait synthesizer is developed a“Select-Evaluate-Modify”architecture for a hyper redundant mechanims. The snake-like robot is selected for the application of mis gait syntesizer, is a mechanism consisting of 14 links with 13 (1 D.O.F) revolute joints. All links are identical with equal length. Joint yaw and pitch rotation sequences provide a motion in 3D work space. The serpentine system includes a sensor sub system that gives the synthesizer the environmental condition data in terms of obstacles. The developed gait synthesizer uses 6 basic gaits for the serpentine locomotion towards the target, avoiding obstacles in an unstructured environment.