Intelligent gait control of a multilegged robot used in rescue operations
Çok bacaklı kurtarma robotlarının akıllı yürüyüş denetimi
  1. Tez No: 143586
  2. Yazar: EMRE KARALARLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDAN ERKMEN, PROF. DR. İSMET ERKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Altı Bacaklı Kurtarma Robotları, Böceklerden İlham Alınmış Yürüyüş Şekilleri, Yürüyüş Şekli Sentezleyicisi, GARIC, Hexapod Walking Rescue Robots, Insect-inspired Gaits, Gait Syn thesizer, GARIC
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu tez çalışmasında kurtarma robotlarının akıllı yürüyüş denetimi için bir yürüyüş şekli sentezleyicisi geliştirilmiştir. Sentezleyici değişen zemin özelliklerine ve farklı kurtarma çalışmalarına cevap verebilmek için böceklerden ilham alman yürüyüş şekillerine göre karar vermektedir. Sentezleyici, yürüyüş şekli belirleyici, değerlendirici ve değiştirici olmak üzere üç bölümden oluşur. Belirleyici, bir bulanık mantık denetley içişidir.
Özet (Çeviri)
In this thesis work an intelligent controller based on a gait synthesizer for a hexapod robot used in rescue operations is developed. The gait synthe sizer draws decisions from insect-inspired gait patterns to the changing needs of the terrain and that of rescue. It is composed of three modules responsible for selecting a new gait, evaluating the current gait, and modifying the rec ommended gait according to the internal reinforcements of past time steps. A Fuzzy Logic Controller is implemented in selecting the new gaits.