Synthesis and characterization of poly(dimethylsiloxane) and polythiophene composites
Polidimetilsiloksan ve politiofen kompozitlerinin sentezi ve karakterizasyonu
- Tez No: 116472
- Danışmanlar: PROF. DR. SAVAŞ KÜÇÜKYAVUZ, PROF. DR. ZUHAL KÜÇÜKYAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Elektrokimyasal Polimerleşme, İletken Polimerler, PDMS/Pth Kompozitleri, PDMS/PTh/CF Kompozitleri, PDMS/PTh/CF Kompozitlerinin Mekanik Özellikleri. v, Electrochemical Polymerization, Conductive Polymers, PDMS/PTh Composites, PDMS/PTh/CF Composites, Mechanical Properties of PDMS/PTh/CF Composites
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmada, polidimetilsiloksan (PDMS)/politiofen (PTh) ve PDMS/PTh/karbon elyaf (GF) kompozitleri elektrokimyasal olarak sentezlenmiştir. Elektrokimyasal sentez TBATFB destek elektroliti ve asetonitril çözücüsü kullanılarak 2.2V'da gerçekleştirilmiştir. PDMS/PTh kompo2dtlerinin karakterizasyonu CV, FT-IR, SEM, DSC, TGA ve iletkenlik çalışmalarıyla yapılmıştır. vıPDMS/PTh kompozitlerinin iletkenliklerinin 2.2 S/cm-5.2 S/cm aralığında olduğu gözlenmiştir, %30'a kadar PDMS katıldığında PTh iletkenliğinde kayda değer bir değişim görülmemiştir. FTTR, SEM ve DSC çalışmaları PDMS ile PTh arasında fiziksel bir yapışma değil fakat güçlü bir etkileşimin varlığını göstermiştir. Oldukça esnek ve katlanabilir PDMS/PTh kompozitleri elde edilmiştir. Fakat bu kompozitlerin çekme özellikleri zayıftır. İstenilen çekme özelliklerine ulaşmak için kompozite karbon elyaf katılmıştır. PDMS/PTh kompozitlerine benzer elektrokûnyasal koşullar bu kompozitlerin sentezi için de kullanılmıştır. PDMS/PTh/CF kompozitleri, SEM, TGA, iletkenlik ölçümleri ve mekanik testler ile karakterize edilmiştir. PDMS/PTh/CF kompozitlerinin iletkenliklerinin PDMS/PTh kompozitlerinin iletkenliklerine benzer olduğu görülmüştür. Karbon elyafin PDMS/PTh matrisi tararından kaplandığı ve bu matris içinde düzgün olarak yönlendiği SEM çalışmalarında görülmüştür. Mekanik testlerde, karbon elyafin kompozit içindeki miktarı arttıkça kompozitlerin çekme kuvvetlerinin arttığa görülmüştür. vuAyrıca, PDMS varlığının kompozitlere daha yüksek uzama oranları sağladığı saptanmıştır. Son olarak, çekme modulus verileri yüksek karbon elyaf içerikli ve düşük PDMS içerikli kompozMerin daha dayanıldı kompozitler olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, polydimethylsiIoxane(PDMS)/polythiophene(PTh) and PDMS/PTh/ carbon fiber(CF) composites were synthesized electrochemically. Electrochemical synthesis was performed at 2.2V using TBATFB as the supporting electrolyte and acetonitrile as the solvent. Characterization of PDMS/PTh composites was done by CV, FT-IR, SEM, DSC, TGA and conductivity measurements. IllConductivities of PDMS composites were observed in the range of 2.2 S/cm-5.2 S/cm. Addition of PDMS content up to 30 percent did not change conductivity of PTh appreciably. FT-IR, SEM and DSC studies showed existence of a strong interaction, rather than physical adhesion, between PDMS and PTh. Highly flexible and foldable PDMS/PTh composites were obtained. However, these composites were poor in tensile properties. In order to reach desired tensile properties, CF was added to the composite. Same electrochemical conditions as in the case of PDMS/PTh were used for the synthesis of PDMS/PTh/CF composites. Characterization of PDMS/PTh/CF was done by using SEM, TGA, conductivity measurements and mechanical tests. Conductivities of PDMS/PTh/CF composites were similar to PDMS/PTh composites. SEM studies show that CF were coated by PDMS/Pth matrix and well oriented in the matrix. In mechanical tests, it has been observed that tensile strength of composites increases with increasing CF content. IVIn addition, higher percent elongation was obtained by the addition of PDMS. Finally, tensile modulus data showed that higher CF content and lower PDMS content describe stiffer composites.