Bifosfonat verilen ratlarda diş çekimi sonrası diyot lazerle uygulanan fotobiyomodülasyon, e vitamini ve pentoksifilinin kemik ve dişeti dokusu üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of photobiomodulation, vitamin e and pentoxyphily on the bone and gingival tissue after tooth extraction in rats given biphosphonate
- Tez No: 691303
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA TALO YILDIRIM
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: bifosfonat, lazer, fotobiyomodülasyon, E vitamini, pentoksifilin, bisphosphonate, laser, photobiomodulation, vitamin E, pentoxifylline
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bifosfonata bağlı çenelerde gelişen osteonekroz tedavisi için fikir birliği bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı bifosfonat uygulanan ratlarda diş çekimi sonrasıuygulanan fotobiyomodülasyonun, E vitamini ve pentoksifilinin kemik iyileşmesi üzerindeki etkinliğinin incelenmesidir. Çalışmamızda Sağlıklı Grup (n=8), Kontrol Grubu (n=8), Lazer Grubu (n=11), E vitamini Grubu (n=11), Pentoksifilin Grubu (n=11), Lazer-Pentoksifilin Grubu (n=10), Lazer-E vitamini Grubu (n=11), Pentoksifilin-E vitamini Grubu (n=10)olmak üzere 8 gruba ayrıldı. Deneklerin tamamı 36. günde sakrifiye edildi. Yeni kemik oluşumu, osteoblast ve osteoklast, fibrozis, enflamasyon ve anjiyogenezis yoğunlukları histopatolojik; Reseptör aktivatör faktör kappa B (NF-kB) ligandı (RANKL) ve osteoprotegerin (OPG) yoğunluğu immünohistokimyasal; alkalen fosfataz (ALP), kalsiyum (Ca), fosfor (P), aspartat aminotransferans (AST), alanin aminotransferans (ALT), C-telopeptid X (CTX) ve osteokalsin düzeyleri biyokimyasal olarak değerlendirildi. İstatistiksel analizler için IBM SPSS Statistics 22 programı kullanıldı. Çalışma sonucunda Lazer-E vitamini grubunda yüksek seviye yeni kemik oluşumu görülme oranı, Kontrol, Pentoksifilin, Lazer-Pentoksifilin ve Pentoksifilin-E vitamini gruplarından anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur (p0.05). Çalışmamızın sonuçlarına göre MRONJ modeli oluşturulmak istenilen ratlarda kullanılan lazer ve E vitaminin tek başına veya birlikte kullanılmasının kemik doku üzerine olumlu etkiler oluşturulabileceği ifade edilebilir fakat bu konu ile ilgili geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
With the spread of bisphosphonates, the incidence of osteonecrosis of the jaw bones, which is one of its side effects, is increasing, but there is no consensus on the treatment of osteonecrosis of the jaw due to bisphosphonates. The aim of this study was to examine the effect of photobiomodulation, vitamin E and pentoxifylline on bone healing after tooth extraction in rats treated with bisphosphonates. In our study, Healthy Group (n=8), Control Group (n=8), Laser Group (n=11), Vitamin E Group (n=11), Pentoxifylline Group (n=11), Laser-Pentoxifylline Group (n=10), Laser-Vitamin E Group (n=11), Pentoxifylline-Vitamin E Group (n=10). All of the subjects were sacrificed at the end of 36 days. For histopathological and immunohistochemical analyzes, new bone formation, osteoblast and osteoclast density, fibrosis, inflammation and angiogenesis in mandibular bone and bone tissue taken from the Mandibular region were evaluated histopathologically, RANKL and OPG density were evaluated immunohistochemically. Alkaline phosphatase (ALP), calcium (Ca), phosphorus (P), aspartate aminotransferance (AST), alanine aminotransferance (ALT), C-telopeptide X (CTX) and osteocalcin analyzes were performed from blood samples taken from the subjects. While evaluating the findings obtained in the study, IBM SPSS Statistics 22 program was used for statistical analysis. As a result of the study, the incidence of high-level new bone formation in the Laser-Vitamin E group was significantly higher than the Control, Pentoxifylline, Laser-Pentoxifylline and Pentoxifylline-Vitamin E groups (p0.05). According to the results of our study, it can be stated that the combined use of laser and vitamin E alone in the rat model for which the MRONJ model is desired can have positive effects on bone tissue, but there is a need for extensive studies on this subject.