Theranekronun ve vitamin E-selenyumun ratlarda gliserolle indüklenmiş kas ve böbrek hasarı üzerine etkilerinin patolojik ve moleküler yöntemlerle incelenmesi
Investigation of the effects of theranekron and vitamin E-selenium on glycerol-induced muscle and kidney damage in rat using pathological and molecular methods
  1. Tez No: 975721
  2. Yazar: RABİA ŞAHİN SALİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Rabdomyoliz, böbrek hasarı, RT-PCR, theranekron, vitamin-E-selenyum, Rhabdomyolysis, kidney injury, RT-PCR, Theranekron, Vitamin E-Selenium
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Patolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
İskelet kasının travmatik veya non-travmatik nedenlerle yıkımını takiben, kas hücre içeriğinin kan dolaşımına salınması MABY adı verilen üremik bir sendromun oluşumuna yol açar. Ezilme travması sonucu ortaya çıkan rabdomiyolizin neden olduğu belirti ve bulguların tamamı, Crush sendromu adı verilen komplike bir durumu ifade etmektedir. Büyük çaplı vücut travmaları bu sendromun meydana gelmesine yol açar. Bu çalışmada MABY'de Tarantula cubensisin alkolik ekstraktı (TCE) ile vitamin E- Selenyum kombinasyonunun birlikte ve ayrı ayrı kullanımının etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada 50 adet dişi Wistar albino rat; kontrol gruplarında 6, deneme gruplarında 8'er adet olacak şekilde rastgele yedi gruba ayrıldı. 24 saat susuz bırakmanın ardından kontrol (sham S) grubuna 8 ml/kg hacim serum fizyolojik ikiye bölünerek her iki arka bacağa intramuskuler olarak enjekte edildi; gliserol (G), gliserol+Vitamin E-Selenyum (GES), Gliserol+Theranekron (GT), Gliserol+Vitamin E-Selenyum+Theranerkon (GEST) gruplarına ise 8ml/kg dozunda %50'lik hipertonik gliserol ikiye bölünerek her iki arka bacağa eşit olacak şekilde intramuskuler uygulandı ve sular tekrar verildi. Deney başlangıcından 24 saat sonra 0,3ml/rat Theranekron subkutan, VitE-Selenyum 100mg/1,5mg/kg intraperitonal enjeksiyon şeklinde uygulamaları 2'şer gün arayla tekrarlanarak toplamda 3 üç kez (24/72/120.saatlerde) yapıldı. İlaç uygulamaları başladıktan sonra hayvanlar adlibitum beslenmeye devam edildi ve altıncı gün ötenazi uygulandı. Nekropsi sonrası hayvanların sağ böbrekleri histopatolojik inceleme için, sol böbrekleri ise PCR analizleri için ayrıldı. Histopatolojik incelemede böbrekte kast oluşumu, nekroz, deskuamasyon, tübüler rejenerasyon, dejenerasyon ve tübüler dilatasyon, konjesyon, mineralizasyon ve glomerular atrofi oluşumu dereceleri skorlandı. Sol böbreklere ise KIM-1, NGAL, PPAR.γ , GAPDH , Cystatin-C ekspresyonlarını belirlemek için Real Time PCR analizi yapıldı. Real Time PCR analiz sonuçlarına göre tüm parametrelerde gliserol ve kontrol gruplarının istatistiksel olarak farklı değerlerde olduğu tespit edildi. En yüksek Cystatin-C, NGAL ve KIM-1 ekspresyon oranı gliserol grubunda yer alırken, tedavi gruplarından GEST ve GT grubunda KIM-1 seviyelerinin anlamlı şekilde düştüğü, NGAL seviyeleri açısından GT grubunda anlamlı azalma olduğu (p<0,05) Cistatin-c seviyesindeki değişikliklerin tedavi gruplarında anlamlı fark içermediği belirlendi. Gliserol grubunda en düşük PPAR gamma seviyesinin GEST grubunda anlamlı şekilde yükselerek (p<0,05) kontrole yaklaştığı izlendi. Histopatolojik incelemeler sonucu en fazla patolojik bulgu gliserol grubunda görülmüş ve tedavi gruplarından GEST grubu diğer tedavi gruplarına nazaran daha hafif lezyonlar göstermiştir (p<0,05). Bu durum Vitamin E Selenyum ve Theranekronun kombine kullanımının rabdomyoliz tedavisinde daha etkin olacağını göstermiştir. PCR analizleri, Theranekron'un Vitamin E-Selenyum'a kıyasla daha belirgin bir etki gösterdiğini ortaya koymuştur; ancak, en yüksek etkinin kombine uygulamada olduğu tespit edilmiştir. Bu ajanların tedavi potansiyelini tam olarak anlamak adına, gelecek araştırmalarda viii optimum dozaj, uygulama şekli ve tedavi süresi gibi parametrelerin detaylıca incelenmesi tavsiye edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The release of muscle cell contents into the circulation, subsequent to traumatic or non-traumatic damage to the skeletal muscle, results in the development of a uremic syndrome defined as Myoglobinuric Acute Kidney Injury (AKI). Crush syndrome refers to a complex clinical picture encompassing the signs and symptoms that arise from rhabdomyolysis following a crush injury. Large-scale bodily traumas lead to the occurrence of this syndrome. The aim of this study is to investigate the effects of the combined and individual use of the alcoholic extract of Tarantula cubensis (TCE) and the Vitamin E-Selenium combination in Myoglobinuric Acute Kidney Injury A total of 50 female Wistar albino rats were randomly divided into seven groups: 6 rats in each control group and 8 in each experimental group. After 24 hours of water deprivation, the sham control group (S) received 8 mg/kg of physiological saline, divided and injected intramuscularly into both hind limbs. The Glycerol (G), Glycerol + Vitamin E-Selenium (GES), Glycerol + Theranekron (GT), and Glycerol + Vitamin E-Selenium + Theranekron (GEST) groups received 8 ml/kg of 50% hypertonic glycerol was divided and administered intramuscularly (IM) into both hind limbs equally. Following the injection, water was provided ad libitum. At 24 hours after the start of the experiment, treatments were administered as follows and repeated three times (at 24, 72, and 120 hours): 0.3 ml/rat Theranekron subcutaneously, and Vitamin E-Selenium at 100 mg / 1.5 mg/kg intraperitoneally. During the treatment period, the animals were fed ad libitum, and euthanasia was performed on the sixth day. The right kidneys were collected for histopathological examination, and the left kidneys were used for PCR analyses. Histopathological evaluations included scoring the severity of cast and necrosis, desquamation, tubular regeneration, degeneration and dilatation, congestion, mineralization, and glomerular atrophy. Real-Time PCR was used on the right kidneys to determine the expression levels of KIM-1, NGAL, PPARγ, GAPDH, and Cystatin-C. Real-Time PCR analysis results revealed that the glycerol and control groups had statistically significant differences in all parameters. The highest Cystatin-C, NGAL, and KIM-1 expression rates were found in the glycerol group, while KIM-1 levels decreased significantly in the GEST and TK groups, while NGAL levels decreased significantly in the TK group (p<0.05). Changes in Cystatin-C levels were not significantly different between the treatment groups. The lowest PPAR gamma level in the glycerol group was observed to increase significantly in the GEST group (p<0.05), approaching the control group. Histopathological examinations revealed the highest number of pathological findings in the glycerol group, and the GEST group exhibited milder lesions compared to the other treatment groups (p<0.05). This suggested that the combined use of Vitamin E, Selenium, and Theranecron would be more effective in the treatment of rhabdomyolysis. PCR analyses revealed that Theranekron demonstrated a more pronounced effect compared to Vitamin E-Selenium; however, the highest efficacy was observed with the combined application. To fully comprehend the therapeutic potential of these agents, it is recommended that future studies x thoroughly investigate parameters such as optimum dosage, administration route, and treatment duration.