Construction of double discharge pulsed electron beam generator and its applications
Çift deşarjlı darbeli elektron demeti üreteci yapımı ve uygulamaları
  1. Tez No: 116560
  2. Yazar: HİLAL GÖKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLAY ÖKE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Electron beam, pseudospark, hollow cathode, carbon coating m
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
oz ÇİFT DEŞARJLI, DARBELİ ELEKTRON DEMETİ ÜRETECİ YAPIMI VE UYGULAMALARI Göktaş, Hilal Doktora, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Gülay Öke Aralık 2001, 88 sayfa Aynı anda sürekli ve darbeli hollow katod deşarjında hızlı darbeli electron demeti üreteci çalışıldı. Elektron demeti üretecinin sürekli glow ve darbeli gaz deşarjının elektriksel özellikleri ve ölçümleri yapıldı. Elektron demetinin akımı, yoğunluğu ve magnetic alan etkisi, pinch etkisi çalışıldı. Elektron demetinin basınca ve magnetic alana göre değişim parametreleri incelendi. Demetin, darbe etkisi çalışıldı. Elektron üreteci kullanarak micron delikler ve karbon ekme işlemi laboratuvarda yapıldı. Karbon ekme işlemi için hedef kaynak olarak metan gazı kullanıldı ve hidrojensiz karbon ekimi için de grafit kullanıldı. Anahtar Kelimeler : Elektron demeti, pseudospark, hollow katod, carbon kaplama iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONSTRUCTION OF DOUBLE DISCHARGE PULSED ELECTRON BEAM GENERATOR AND ITS APPLICATIONS Göktaş, Hilal Ph. D., Department of Physics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Gülay Öke December 2001, 88 pages Generation of fast pulsed electron beam by superposing DC and pulsed hollow cathode discharge is studied. The electrical characteristics and measurements of the electron beam generator are done for dc glow discharge and for the pulsed one. The electron beam current, its density and magnetic field effect, pinch effect, have been studied. The dependence of the electron beam parameters with respect to pressure and magnetic field have been studied. The pulsing effect of the beam is reviewed. By using the generator, micron holes drilling and carbon deposition was done at the laboratory. As a target source for carbon deposition methane gas is used and for Hydrogen-free carbon deposition was graphite.