Basit ve ankastre mesnetli termoplastik kompozit plakaların elasto-plastik gerilme analizi
Elasto-plastic stress analysis in simply and clamped supported thermoplastic matrix laminated plates
- Tez No: 116579
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURETTİN ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elasto-plastik gerilme analizi, termoplastik matriksli kompozitler, tabakalı plakalar, artık gerilme, plastik bölge, sonlu elemanlar yöntemi, Elasto-plastic stress analysis, thermoplastic matrix composite, laminated plate, residual stress, plastic zone, finite element method
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
IV ÖZET Yüksek Lisans Tezi BASİT VE ANKASTRE MESNETLİ TERMOPLASTIK KOMPOZİT PLAKALARIN ELASTO-PLASTİK GERİLME ANALİZİ Ozan ALKAN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Anabilim Dalı 2002, Sayfa :1 11 Bu çalışmada simetrik ve antsimetrik dokuma takviyeli, polietilen matriksli termoplastik kompozhe sonlu elamanlar metodu küçük deformasyonlar için uygulanmıştır. Tabakalı kompozit plakalar basit ve ankastre olarak mesnetlenmiştir. Paslanmaz çelik fiberlerle takviye edilmiş termoplastik matrisli kompozit tabakalar ısı ve basınç altında kalıp kullanılarak imal edilmiştir. Kare delikli tabakalı plaka ( [0° / 0°]2 ) simetrik ve antisimetrik olarak birleştirilmiş dört ortotropik tabakadan meydana gelmiştir. Sabit kalınlıklı her tabaka 64 eleman ve 288 düğüm noktasına sahiptir. Yükleme ve takviye açılan plakanın akma noktasından başlayarak yavaş yavaş arttırılır. Yüklemeler her bir iterasyonda 0.0001 MPa lık adımlarla artırılarak 200, 300, 400, 600 ve 800 (yükleme kademesi) için yapılmıştır. Gerilmeler, artık gerilmeler ve plastik bölgelerin dağılımı yükleme adımlarına ve takviye açılarına göre elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis ELASTO-PLASTIC STRESS ANALYSIS IN SIMPLY AND CLAMPED SUPPORTED THERMOPLASTIC MATRIX LAMINATED PLATES OzanALKAN University of Fırat Graduate school of natural and applied science Department of Mechanical Engineering 2002,Page:lll In this study an elastic-plastic stress analysis in symmetric and antisymmetric woven-reinforced polyethylene termopolastic matrix composite in studied by using finite elment method (FEM) for small deformations. The laminated composite plates are supported in simple and clamped supported conditions. The thermoplastic matrix composite layers reinforced by long stainless steel fiber is manufactured by using molds under heating and press loading. The laminated plate ([0° / 0°]2) with square hole consist of four composite layers and bonded simmetrically and asimmetrically. Each layer with constant thickness is meshed into 64 elements and 288 nodes. The loading and reinforcement angle are gradually increased from the yield point of the plate. The load steps increased as 0.0001 MPa at each iteration are selected as 200, 300, 400, 600 and 800. The stresses, the residual stresses and the expansions of plastic zones are obtained according to load steps and orientation angles. The intensity of the residual stress components is maximum near the square hole and clamped supporting.